maandag 10 juni 2024

Watertoren 185 - Dokkum.

 

Deze dag was weer een fietsdag, 82,95 km zouden we die dag fietsen om twee watertorens te fotograferen, tja je moet er wat voor doen. De eerste was die van Dokkum. 

In 1957 krijgt ir. J.J.M Vegter van de I.W.G.L., voorloper van het latere Waterleiding Fryslân, de opdracht tot ontwerp en bouw van een tweetal watertorens in de provincie. Deze in Dokkum wordt in 1958 gerealiseerd in een naoorlogse uitbreidingswijk gelegen ten westen van de stad die heel typerend de naam "Watertorenbuurt" zal krijgen. 

Het betreft een sobere, gesloten, ca. 38 m hoge betonnen toren bestaande uit een kelder waarboven een zeshoekige betonnen schacht met steunberen die de sterk uitkragende ommanteling van het reservoir dragen. Het reservoir heeft een inhoud van 1.000 m³. In de bovenste zone van de uitkraging is een lichtstrook aangebracht die bestaat uit een regelmatig afwisselend stelsel van vensteropeningen die als het ware zigzaggend zijn geplaatst tussen een zestal puntige muurdammen. Achter de strook bevindt zich het uitzichtpunt ofwel belvedère. Vegter had hier oorspronkelijk een restaurant gedacht. De toren wordt bekroond door een vlakke lijst met een, eveneens zeshoekige piramidevormige glazen spits als beëindiging van het centrale trappenhuis. De toren is gefundeerd op een stalen plaat.

Ter decoratie is  op de mantel een wit verglaasde steen aangebracht, die er helaas her en der aan het afvallen zijn. In het in interieur neemt het trappenhuis een centrale plaats in. Vanaf de begane grond leidt een wenteltrap naar de eerste verdieping. Daar gaat deze over in een spiltrap die als een slakkenhuis draait rondom een opengewerkte stalen spil.
Sinds 9 juli 2010 is deze watertoren aangewezen als rijksmonument.
Vind dit verhaal al lang genoeg, dus de tweede watertoren van die dag komt in het volgende blog.
5 opmerkingen:

 1. Ik heb er laatst een gezien (in het echt) die heel erg op deze leek. Maar waar was dat nou toch ook maar weer?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze oogt futuristisch, ook al is die meer dan een halve eeuw oud. Leuke informatie over details van steen en trap. Flinke tocht met zoveel kms.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gelukkig rijksmonument, misschien toch eens wat aan die steentjes doen. Zal wel veel geld kosten

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Statig en sober... Lang geleden dat ik in Dokkum was, maar toen had ik natuurlijk totaal geen oog voor watertorens:)

  BeantwoordenVerwijderen