woensdag 25 oktober 2023

Watertoren 157 - Alkmaar.

 

Voor de tweede watertoren op onze route, fietsten we van Castricum naar Alkmaar. Deze toren is ontworpen door de architecten J.C. Franken en A. Holmberg-de Beckfelt en werd gebouwd in 1900, heeft een hoogte van 31,40 meter en had een waterreservoir van 800 m³.

Het water werd omhoog gepompt vanuit de duinen bij Bergen. deze watervoorraad zorgde voor een constante druk op het waterleidingnet en was een buffervoorraad bij calamiteiten. Oorspronkelijk had de watertoren kantelen; daardoor deed het gebouw sterk denken aan de burcht in het stadswapen. Deze kantelen zijn echter in 1955 bij een restauratie van de bovenbouw weggehaald.
De Alkmaarse watertoren is niet meer operationeel, huidig gebruik, kantoor. De toren is een gemeentelijk monument.
Toen wij er aan kwamen rijden dachten we dat men er wat bovenop aan het zetten was met die grote mobiele kraan, maar dat was niet zo. Er was een storing geweest en een mevrouw die achter de toren woont en net voorbij kwam lopen vertelde mij dat ze bijna heel de nacht niet had geslapen van het alarm. Het had schijnbaar nogal lang geduurd eer het afgezet werd.

(bron Wikipedia)


10 opmerkingen:

  1. Een echte watertoren. Jammer van die trap aan de buitenkant. En heel jammer dat de kantelen weggehaald zijn. Toch is het nog steeds een echte watertoren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben (vroeger🙂) vaak langs deze toren gekomen, maar wist er verder niets over. Leuk om nu wat over de geschiedenis te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo mooi dat iedere watertoren jullie aandacht krijgt met een bezoek en plekje op je blog. Het is inmiddels een heel naslagwerk

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ah, daar is ie dan de watertoren van Alkmaar. In mijn ogen niet de mooiste uit jullie landelijke reeks. Er is niet mooi verbouwd. Jammer.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je hebt al een grote verzameling aan watertorens en informatie.Leuke hobby.
    Ik volg je blog nog maar kort dus weet ik niet of je de jongste watertoren van Nederland al op de foto hebt, die dateert uit 1970. Deze Eindhovense constructie is ook nog de watertoren met de hoogste capaciteit van Nederland: de drie bollen bevatten samen 1.500 kubieke meter water lees ik.Woon op steenworp afstand.
    Ger

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja die die hebben we gefotografeerd en ik heb er een blog over geschreven op 10 maart 2021. We hadden trouwens 2 watertorens in Eindhoven. Leuk hoor die bollen.

      Verwijderen
  6. Zoals Mieke al opmerkte, jammer van de kantelen en de trap op die plek is oon niet mooi. Maar wel prachtig siermetselwerk.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Jammer dat de kantelen zijn verwijderd. Het had de toren nóg mooier gemaakt dan hij is. Prachtig om te zien met alle details!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een imposant gebouw! De trap buitenom vind ik erg mooi...

    BeantwoordenVerwijderen