vrijdag 2 augustus 2024

Watertoren 188 - Zoetermeer.

Het werd weer eens tijd voor een watertoren, mijn man had al een route uitgezet en zo waren we zondagochtend al vroeg op pad. Fietsen op de auto, op weg naar Zuid-Holland. 

De watertoren van Zoetermeer is in 1927-1928 gebouwd en is ontworpen door architect C. Visser uit Delft. Vanaf die tijd komt het drinkwater uit een kraan. Eeuwenlang dronken de bewoners van Holland, regenwater, water uit een put of opppervlaktewater. De toren werd gebouwd voor de Stichting Drinkwaterleiding De Tien Gemeenten. De toren heeft een hoogte van 48,65 meter en één waterreservoir van 500 m³. Rond het plein, waar de toren staat, liggen er stenen met de namen en afstanden tot de toenmalige gemeenten, in eerste instantie, Zoetermeer, Zegwaart, Benthuizen, Bleiswijk, Moerkapelle, Zevenhuizen, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Pijnakker en Nootdorp. Deze dorpen vormden samen de Stichting De Tien Gemeenten. Later sloten ook de gemeenten Stompwijk en de Veur zich nog aan.

Betonranden in het metselwerk en kleine langwerpige ramen sieren de toren, die verder heel eenvoudig is.
Bovenin werd het waterreservoir gebouwd. Dat is aan de buitenkant goed te zien, de achtkantkant gaat over in een zestienkant. 
Onder het reservoir is het gebouw zo goed als leeg. Er slingert alleen een ijzeren trap van 140 treden langs de achtkante muren om een smalle rechte ijzeren buis omhoog. De trap komt tot vlak onder de betonnen bak die een capaciteit heeft van een half miljoen liter water, oftewel 500 m³. Midden in de bak is een smalle schacht gemaakt met een verticale ladder. Die geeft toegang tot de bovenzijde van het reservoir. Vandaar heb je een prachtig uitzicht op Zoetermeer en ver daarbuiten. De enige echte versiering zit aan de buitenzijde rondom de toegangsdeur. Het zijn de wapens van de tien (later twaalf) deelnemende gemeenten.






 

8 opmerkingen:

  1. Wat een bijzonder exemplaar. Dit is in een gebied waar ik ook wel eens heen kan fietsen. Je hebt me op een idee gebracht. Ik let steeds meer op watertorens door jou. Gisteren zag ik die van Amersfoort

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben het met Bertie eens. Ik vind het een mooie toren met al die hoeken en toch een eenvoudige uitstraling.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Inderdaad een hele mooie toren, ziet er ook nog goed uit.
    Waarschijnlijk goed onderhoud gepleegd, de afbeeldingen van de gemeentes die mee deden zijn ook nog goed te zien, leuk.
    Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat mooi zeg, die afbeeldingen van de wapens van de tien gemeenten. Niet ver van onze woonplaats daar dus bekende namen voor mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat is een bijzondere watertoren en je hebt oog voor de details gehad!

    BeantwoordenVerwijderen