vrijdag 23 augustus 2024

Watertoren 191 - Monster.

 

We waren natuurlijk niet zomaar richting de zee gefietst, nee, we hadden wel een doel en op het vorige blog was daar al wat van te zien. De watertoren van Monster, op de grens met Den Haag, maar deze foto is gemaakt vanaf de andere kant. We waren eerst verkeerd gereden, wat een geluk was, anders had ik die piepkleine bloem nooit gezien. 

De toren, in Eclectische stijl, is ontworpen door architect N. Biezeveld en gebouwd in 1886, heeft een hoogte van 37,80 meter en een waterreservoir van 600 m³. Hij werd gebouwd ten behoeve van de drinkwatervoorziening van Delft. Door de afstand naar Delft bleek de waterdruk te laag te zijn en werd besloten om ook een watertoren bij Delft te bouwen.

In 1922 is de watertoren van Monster overgedragen aan de NV Westlandse Drinkwater Maatschappij. De toren is tot 2002 in gebruik geweest. Er werd zo te zien flink gewerkt aan de toren, maar wat men er aan het doen is konden we niet zien. Verder dan het hek met verboden toegang kwamen we niet, maar we zagen wel (onderste foto links) een stuk of vijf brievenbussen staan, je zou dus kunnen denken aan bewoning.
Rondom de toren staan diverse gebouwen die nodig zijn/waren om van duinwater drinkwater te maken. OP DEZE LINK vind je meer informatie hoe het was/is. Op de onderste foto rechts zie je, tussen de stijgers door, een natuurstenen wapenschild met een zwarte baan op een wit veld. Beetje teleurstellend was het wel, tja soms zit het mee en soms zit het tegen, maar misschien komen we er nog eens terug. De toren is ook al eens te bezichtigen geweest op open monumentendag.





5 opmerkingen:

  1. Jammer dat je het laatste dan niet te weten komt, wonen er mensen? En allerlei andere vragen die opkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het lijkt me wel echt een mooie toren!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat ik ervan kan zien is in ieder geval mooi, vooral die kap is prachtig.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Daar wordt hard gewerkt. Ik zag deze nog nooit maar wel die in Naaldwijk

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Vind dit toch ook een mooie toren, vooral de stijl. Op een of andere manier komt deze toren voor mij modern over.

    BeantwoordenVerwijderen