maandag 26 augustus 2024

Watertoren 192 - Naaldwijk.

Dit was de laatste watertoren van die dag (zondag 28-7). Na Zoetermeer- Rijswijk-Poeldijk en Monster, nu Naaldwijk. De toren is gebouwd in 1929-1930 en is ontworpen door HENDRIK SANGSTER. De hoogte van de toren is 40,80 meter en er zijn twee waterreservoirs met een inhoud van 320 en 280 m³. 


De toren heeft een heel strakke, expressionistische baksteenarchitectuur. De niet- zichtbare dragende constructie is van beton en in tegenstelling tot de ronde vorm van de toren, vierkant. Het betonnen waterreservoir dat hierop rust is rond. Sinds 2002 is de toren buiten gebruik gesteld en er waren plannen om de watertoren, die de status van rijksmonument heeft, voor bewoning geschikt te maken. In 2017 had men het idee om een tweede toren er naast te bouwen en een verbinding te creëren met de watertoren. Dat zou ruimte bieden aan negen appartementen, maar die verbouwing werd aangevochten. Met resultaat denk ik dan, want er is nog niks te zien. Aan de deur, op de linker foto, kun je goed zien hoe kolossaal de watertoren is, vind het ook een mooie toren en jammer als alles helemaal zou verpauperen.

Nou dat was me het dagje wel, de route zou 68,34 km zijn, maar op het eind hadden we 93,53km op de teller staan. Nou moet ik wel eerlijk zeggen dat we een heel stuk in de duinen niet hadden hoeven doen, als we de toren van de andere kant hadden benaderd. Maar dat de knooppunten die we hadden gedownload een paar keer niet op de borden stonden, dat vind ik niet fijn en dat er voor de middag zo weinig terrassen open zijn is ook niet handig en ik moet zeggen, dat komt steeds vaker voor. Maar alles bij elkaar, het weer was prachtig, hele mooie stukken door de natuur gefietst, in Delft vonden we eindelijk een terras dat open was en tegen de tijd dat we in Monster waren was het niet meer zo moeilijk om wat te vinden. Dat we dit nog samen kunnen doen is ook heerlijk natuurlijk, ja dat is eigenlijk het fijnst.




 

9 opmerkingen:

  1. Fijn om samen zo op pad te kunnen. Het vraagt toch wel veel voorbereiding, fietsen op de auto, een goede route plannen. En dan uiteindelijk nog een blog schrijven. Dat is voor ons heel fijn. En ook nu weer zo'n mooie robuuste toren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De toren oogt voor mij futuristisch en dat bij een gebouw uit 1929-1930! Vooruitstrevende architectuur in ieder geval.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo dat was een 'monsterrit' maar wel met mooi resultaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat is een flinke trip geworden zeg. Als je niet genoeg bij je hebt en alles is dicht dan voelt dat helemaal niet lekker. Maar jullie hebben wel ongelooflijk veel gezien. Prachtig deze watertoren weer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij hebben altijd wel enkele bidons bij ons met genoeg drinken, altijd wat te eten, voor het geval dat, maar we vinden het gezellig om ergens koffie te drinken, want die nemen we nooit mee. En plaspauze is dat tegelijk ook.

      Verwijderen
  5. Wat een lange tocht! Inderdaad heel mooi dat jullie dit samen doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Precies. Mooi om te beseffen. En dan is zo'n toren eigenlijk bijzaak, maar wel een hele mooie bijzaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat hebben jullie een eind gefietst... ik moet er niet aan denken..!
    Bij Naaldwijk denk ik aan een spitse toren zoiets als een naald, nou... dat kun je van deze niet zeggen:)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Vind de series die je al had gemaakt van de watertorens heel erg mooi en ook daar leer je weer veel van. Best wel een langer rit die jullie maakten.

    BeantwoordenVerwijderen