dinsdag 13 augustus 2024

Watertoren 189 - Rijswijk.

 

Na de watertoren van Zoetermeer, fietsten we naar die van Rijswijk en dat was weer een totaal ander model. Stond ook helemaal tussen de bomen en struiken en was bewoond. Er stonden drie brievenbussen bij, dus drie of meerdere personen. We weten niet of er boven ook gewoond kan worden, of dat het reservoir er nog steeds aanwezig is . Op de bovenste foto kun je nog net zien dat er een terras is boven de benedenverdieping.

Deze watertoren werd gebouwd in 1911 , in een eclectische stijl met elementen uit de neorenaissance en Art Deco naar een ontwerp van N. Biezeveld. Inmiddels staat de toren op de Rijksmonumentenlijst. De watertoren van ongeveer 29,3 meter hoog staat aan het Jaagpad langs het Rijn-Schiekanaal bij de grens met Delft, in de buurtschap 't Haantje. De toren heeft een waterreservoir van 200 m³. De in opengewerkte betonskeletbouw uitgevoerde toren heeft een ronde bovenbouw met betonnen vlakbodemreservoir.
De iets toelopende , opengewerkte schacht bestaat uit 8 vertikale kolommen en drie lagen met horizontale verbindingsstukken. In het midden van de schacht bevind zich een gepleisterde betonnen schacht. Het reservoir wordt gedragen door een concaaf (is hol) gevormde achtzijdige voet voorzien van kleine vensters. Het achtzijdige  reservoir wordt door door lisenen (iets uit de muur springende stroken, waardoor de muur in vlakken wordt verdeeld) geleed en heeft in iedere zijde een staand drieruits venster met stalen kozijnen. Het reservoir wordt afgesloten door kantelen en Art Deco sierelementen zoals op de hoeken van het basement. In het interieur van het basement bevindt zich een gietijzeren wenteltrap die ter hoogte van de schacht overgaat in een eenvoudige trap.

Bron Wikipedia en rijksmonument.


9 opmerkingen:

  1. Ik vind dit een leukerd! En ook zo mooi verscholen tussen het groen. Het lijkt me best bijzonder om in een watertoren te wonen. Hoe zullen de kamers er dan uitzien?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er uit als eentje uit Australië. Een mooie is dit zeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jammer dat de toren niet in zijn geheel zichtbaar is want hij is prachtig. Heel apart, die kantelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vind dit echt een prachtige toren Toos, en zo tussen het groen
    heeft het een bepaalde speelsheid die me aanspreekt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. 1911?? Hij oogt hartstikke modern. En mooi ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooi zo in het groen en dat opengewerkte heeft ook wel wat.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Een indrukwekkende toren. Heel mooi, jammer dat hij niet beter te zien is.

    BeantwoordenVerwijderen