maandag 3 juli 2023

Watertoren 136 Rotterdam - 137 Rotterdam - 138 Vlaardingen.

 

We hadden nog een vrije reisdag van de N.S die echt deze week gebruikt moest worden. laten verlopen is ook jammer, dus gingen we afgelopen dinsdag naar Rotterdam. De route was al een tijdje klaar en eigenlijk zouden we vorige week al gaan, maar vanwege het warme weer hadden we besloten dat we beter konden gaan fietsen dan in zo'n stad rond te gaan lopen.

Deze watertoren werd gebouwd in 1871-1873 en is een ontwerp van architect C.B VAN DER TAK. Enkele werkplaatshallen, ook door hem ontworpen, maken ook deel uit van het complex. Deze toren is de oudste nog bestaande watertoren van Nederland, heeft een hoogte van 48 meter en een waterreservoir met inhoud van ruim een miljoen liter. Hiermee was de toren een van de grootse watertorens van Nederland. De toren is ontworpen in een eclectische mengeling van neoromaanse, neorenaissancistische en Oosterse stijlvormen. 

Onder het waterreservoir waren de woningen van het personeel van het waterleidingbedrijf dat op het terrein werkte. Toen in 1978 het waterleidingbedrijf verhuisde naar een andere locatie werden de woningen en de werkplaatsen vervangen door een coöperatieve vereniging, hout-,keramiek- en metaalwerkplaats, fotostudio en een geluidsstudio.
In 1986 heeft openbare werken Rotterdam de toren gerenoveerd. Hierbij is het watervat vervangen door kantoorruimtes.
In de toren is nu een café en restaurant (helaas voor ons ging dat pas om  vijf uur open). De bovenste verdieping is in gebruik als kantoor, mooi uitzicht denk ik dan.
De toren is gelegen aan de Watertorenweg 180 Rotterdam (De Esch) een nieuwbouwwijk uit de jaren tachtig en werd op het voormalige drinkwaterleidingterrein van de stad Rotterdam gebouwd langs de rivier de Nieuwe Maas. gebouwd
Wij vinden het een prachtige toren en een mooi begin van de dag, we gingen verder naar de volgende toren, maar eerst even op zoek naar de watertaxi.

Onderweg even aan iemand gevraagd waar we die konden vinden en hij vertelde ons dat je daar eerst voor moest bellen, maar dat er nog wel diverse pontjes waren waar je, zonder bellen, mee kon overvaren. Stuk makkelijker toch !

Et voici, de overkant en als je goed kijkt zie je links in de verte  de watertoren waarbij we net stonden. 

Watertoren (Rotterdam Mallegat). Deze toren in het Mallegatpark maakte deel uit van de gasfabriek Feijenoord en diende als schoorsteen, waarbij water werd gebruikt als koeling. Anderzijds werd het water door de schoorsteen verwarmd. Waar dat toe diende is mij niet duidelijk.

De Nederlandse Watertoren Stichting heeft een verzoek ingediend deze combinatie-watertoren, de laatste in zijn soort in Nederland, als rijksmonument aan te wijzen. Dit verzoek is afgewezen. De toren is wel een gemeentelijk  monument en is gerestaureerd.

Het park en de toren zijn genoemd naar het Mallegat, een water dat onder andere toegang gaf tot de spoorweghaven. In de twintigste eeuw is het grotendeels gedempt en bleef enkel nog een verbreding aan de linkeroever van de Nieuwe Maas over. Die werd gebruikt om de kolenschepen voor de gasfabriek te lossen. De gasfabriek op Feijenoord aan het Mallegat werd in 1879 geopend. Het was de eerste gemeentegasfabriek van Rotterdam. In 1968 werd door de ontdekking van de gasbel in Groningen de gasfabrieken in Rotterdam gesloten en grotendeels  gesloopt. Het terrein is nu het Mallegatpark. Twee bolvormige gaskoepels en de watertoren uit 1915-1916 voor de bedrijfsbrandweer staan er nog steeds. Vreemd dat de hoogte en inhoud niet bekend zijn.

De derde watertoren die dag, staat in een park in Vlaardingen en is ontworpen door J.H.J. KORDING en is gebouwd in 1955, heeft een hoogte van 39,00 meter en twee waterreservoirs van elk 550 m³. De toren is al zeker 20 jaar buiten gebruik.





Het reservoir rust op in totaal zes verdiepingen en een kelderruimte waar de pompinstallaties staan.

De begane grond werd gebruikt voor de bedieningsunits van de pompen en de andere installaties.

De volgende drie verdiepingen boden plaats aan kantoren en werkplaatsen van het toenmalige GEB en de montageafdeling van de water - en energiemeters.

De overige verdiepingen dienden als opslagplaats en de verdieping onder het reservoir als enorme lekbak.

In 2016 is een begin gemaakt met een verbouwing van de watertoren. Er kwam een café met terras en enkele kamers die als B&B werden verhuurd. in 2019 is dat weer gestopt. In 2021 kreeg het pand opnieuw een horecafunctie en nog niet zo lang geleden is het weer in andere handen over gegaan.

Gelukkig voor ons is er nog steeds horeca met een heerlijk terras, mooi gelegen in het oranjepark, waar we natuurlijk gebruik van hebben gemaakt. Gereisd hebben we die dag met de trein, de metro, de tram en het pontje. Top openbaar vervoer was het in Rotterdam, vriendelijke mensen onderweg en in de horeca, topdag !

(bron Wikipedia)














8 opmerkingen:

  1. Jemig, 138 al. Ik vind van deze drie de eerste echt het allermooist. Misschien wel de mooiste van alle 138!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is een toren met een rijke geschiedenis! En alhoewel we niet zo ver van Rotterdam af wonen, heb ik de toren nog nooit gezien.
    Mooi dat er zoveel aandacht aan besteed is in de loop van de jaren!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ga ook voor de eerste wat een pracht. Leuk om de toren terug te zien op de foto met moderne gebouwen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel verschillende watertorens! Die eerste vind ik echt prachtig en indrukwekkend groot.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De eerste toren vind ik de mooiste. De middelste is wel een beetje eng, die grote bol op die dunne toren. En de onderste vind ik een beetje saai. Het blijft toch leuk dat er zoveel verschillende watertorens zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De eerste watertoren is echt de mooiste, misschien wel de allermooiste. Als oudste en prachtigste watertoren moet deze wel een ereplaatsje in jullie lijst krijgen Toos.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een schoonheden laten jullie weer zien Toos, en vooral
    de eerste vind ik heel bijzonder mooi. Maar eigenlijk vind ik alle
    watertorens een bepaalde charme hebben, vooral ook door
    alle informatie die je daarbij omschrijft. En jullie hadden wederom
    een TOP dag, SUPER!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Er zijn veel lezers die de eerste van dit rijtje het mooist vinden. Ben ik het niet mee eens :-) Ik vind de laatste het mooist. Zo robuust, en dat de verschillende verdiepingen werden gebruikt voor aanverwante zaken, zoals kantoor en werkplaats. Heel toepasselijk.

    BeantwoordenVerwijderen