vrijdag 14 juli 2023

Watertoren 139 - (Amsterdam Waterkeringweg)

 

Voordat we de watertorens in Rotterdam gingen bekijken, waren we naar de torens in Amsterdam geweest (4 juni) ook met de trein, want fietsen in deze steden zagen we niet zo zitten. Bovendien was deze toren maar 2,7 km lopen vanaf het Centraal station. Eerst maar even koffie drinken dachten we, nou dat viel nog niet mee. We streken neer op een terras, maar het duurde en het duurde, dus we zijn weer opgestapt want even verderop zagen we dat er bijna niemand op het terras zat en twee man personeel stond er bij de ingang te kletsen. Die maakten ook geen aanstalten om naar ons toe te komen, dat was schijnbaar de taak voor weer een ander. Wij bestelden onze koffie en dat duurde en dat duurde, dus ging C. eens vragen aan die twee bij de deur of het er nog van zou komen, nee men was er mee bezig , er werd aan gewerkt. Hoe dan, binnen was het echt niet druk. Nou ja we hebben uiteindelijk koffie gekregen, kale koffie en dat voor negen euro. Wij zijn hier in Brabant wat anders gewend.

De watertoren staat op het vroegere waterleidingterrein aan de Haarlemmerweg in Amsterdam-West. Sinds hier een Nieuwbouwbuurt ( WATERWIJK ) is gebouwd staat de toren op een plein aan de Waterkeringsweg. Het is de eerste stalen  watertoren van Nederland, bouwjaar 1966. De toren heeft een hoogte van 37,00 meter. Vlak bij deze watertoren staat het Windketelgebouw. Dit gebouw diende om de lucht uit de waterleiding te laten. Het achthoekige windketelgebouw opende in 2003 als eenkamerhotel de Windketel.

Niet alleen het windketelgebouw en de watertoren, maar ook het machinegebouw uit 1898 herinneren nog aan de oude functie van het terrein. Maar daarover een volgende keer.




6 opmerkingen:

  1. Wat een gedoe en dure koffie hoor. Dat zijn wij ook wel anders gewend.
    Wat weer een mooi blogpost met veel informatie over een watertoren zo knap hoe jullie dat doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk toch om met als doel watertorens het land te bekijken. Zo ervaar je 's lands verschillen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tja, bediening in restaurants en cafés laat vaak te wensen over. En toen op naar wel een heel speciale watertoren. Hij is nog vrij nieuw en zal in die tijd heel vernieuwend zijn geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Strak geval. Ik vind de bijgebouwtjes leuker. Raar gedoe met die te dure koffie, personeelsgebrek kan het niet geweest zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oh wat leuk, deze watertoren hebben we afgelopen winter gezien tijdens onze wandelingen door Amsterdam. Over dat terrein hebben we ook gelopen. Wonderlijke watertoren vonden we het.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik hoop dat de koffie in Rotterdam beter ging qua prijs en bediening. Maar het is een bijzondere watertoren die jullie weer hebben gezien en ook dat windketelgebouw. Weer wat geleerd.

    BeantwoordenVerwijderen