vrijdag 10 mei 2019

Hope ... Crea 5219.

Dinsdag, met grote kop in onze krant (BD), wetenschap slaat alarm. Miljoen soorten met uitsterven bedreigd en dat kan in veel gevallen al binnen enkele tientallen jaren. Al weten we allemaal dat het niet goed gaat met onze aarde, toch schrik je wel wanneer je dat zo leest. Ja, de natuur gaat achteruit in een tempo dat we nooit eerder in de menselijke geschiedenis hebben gezien. We proberen er zelf, in het klein, van alles aan te doen in de HOOP dat het een beetje zal helpen. We hebben zonnepanelen, we investeerden in een stukje wind energie, we eten zoveel mogelijk biologisch, zitten meer op de fiets dan in de auto, kopen geen producten die dubbel of soms driedubbel zijn verpakt en ga zo maar door.
Onheilspellend noemt de voorzitter van het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES) het. Voor het eerst is systematisch uitgezocht hoe het in de hele wereld met heel veel verschillende soorten gaat. Zoogdieren, amfibieën, vogels, insecten, planten : alle categorieën. De HOOP die je had brokkelt dan wel af. Als veel soorten verdwijnen, heeft dat ingrijpende gevolgen voor natuurlijke ecosystemen. Men vergeleek het met een Jenga-toren, als je één blokje weghaalt, blijft de toren nog wel staan. Zo overleven we ook het uitsterven van één soort wel. Maar als je een heleboel blokjes weghaalt, stort de toren in elkaar.
Enige HOOP is er nog, maar dan moet er nú wat gebeuren. Het mooie van dit rapport is dat de 132 lidstaten - waaronder ook landen als de VS, China en Brazilië - deze wetenschappelijke conclusies al hebben omarmd. Hoe schokkend het rapport ook is, dat is HOOPgevend.
Mijn bijdrage deze week is dan ook in de kleur groen, de kleur van de HOOP.
De woorden HOPE/HOOP en horizontaal in het midden de afgebrokkelde letters HOPE.


8 opmerkingen:

  1. Laten we hoop blijven houden maar ik ben er wel even stil van.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, dat is nogal wat...
    Ik had het ook wel gehoord, en toch: jouw verhaal komt wel binnen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een prachtig blogje! Het is zó waar, met z'n allen zijn we veel te lang (al dan niet door onwetendheid) te makkelijk met onze aarde omgegaan. Gelukkig zijn er inmiddels vele ogen geopend en hopelijk zijn we nog op tijd. Hoop doet leven...
    Mooi ook zoals je het op papier hebt weergegeven!👍🏼

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De actualiteit op creatieve wijze onder de aandacht gebracht. Simpel, maar doeltreffend. Mooi gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als je dit verhaal leest, lijkt het vrijwel hopeloos...
    Maar toch kunnen dingen deels herstellen. We moeten inderdaad hoop blijven houden. Je hebt het doeltreffend weer gegeven met die gebroken letters..

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Erg, Toos. Schokkend vond ik het zelfs. Laten we hopen dat er een kentering komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooie verwerking van het thema. En je verhaal erbij is indrukwekkend, we moeten nog meer opletten met zijn allen!

    BeantwoordenVerwijderen