dinsdag 26 maart 2024

Vroeg uit de veren !

 

Je hoeft natuurlijk niet zo vroeg op te staan, daar kozen we zelf voor, maar wij vinden dat fijn. Het ontbijt is tenslotte verkrijgbaar tot 11.00 uur op dit  jaarlijkse filmfestival met ontbijt en overal ook nog op tafeltjes,  filmblikken met Paaseitjes. 

Dit jaar was er een motto, namelijk, EEN BLIK OP DE WERELD. Met film kijken verbreed je de blik op jezelf, je nabije omgeving en op de wereld. Films kijken laat ons namelijk vanuit andere perspectieven naar het leven kijken en kan ervoor zorgen dat we de wereld op een andere manier gaan zien. Vandaar dat we films konden kiezen uit bijna elk continent van de wereld (tekst folder).

Een film was er uit Azië, uit Zuid Amerika, Noord Amerika, Europa en wij kozen THE BLUE CAFTAN, een film uit Afrika. 
De film begon om 8.10 uur, op een heel rustige manier en dat zou trouwens heel de film zo blijven. Maar plotseling werd er geroepen, is er een dokter in de zaal en ook, is er iemand die kan reanimeren. Dan weet je even niet wat er gebeurd, iedereen keek naar boven, daar kwam het geluid vandaan. Het was natuurlijk donker , dus werd er geroepen licht aan, doe het licht aan. Toen het licht aanging werden we allemaal verzocht om rustig de zaal te verlaten, kortom na ± 20 min stonden we weer buiten. Twee ambulances arriveerden en voor ons was het wachten hoe het verder zou gaan. We zaten in het restaurant en hadden nog een croissant en hebben nog koffie gedronken. Het duurde zolang dat men niet meer verder ging met de film, maar deze zou ook nog om 10.40 uur vertoont worden en wij besloten om toch maar te blijven, want het stukje wat we gezien hadden, had ons nieuwsgierig gemaakt. We zijn niet naar huis gegaan, maar wel even een wandelingetje gaan maken. We hopen dat het met degene die onwel was geworden, goed is afgelopen, want het zal je maar overkomen.
Wat de film betrof, we zijn blij dat we zijn gebleven, een prachtige film.

In The Blue Caftan toont regisseur Maryam Touzani dat liefde verschillende vormen kan aannemen. De fenomenale acteerprestaties van Saleh Bakri en de Belgische Lubna Azabal zorgen samen met de prachtige cinematografie voor een aangrijpende, warme en universele film. Halim (Saleh Bakri) heeft samen met zijn vrouw Mina (Lubna Azabal) een traditionele kaftanwinkel in de medina van Salé, Marokko. Zijn authentieke handwerk levert schitterende kaftans op. Hun hele huwelijk lang leven ze al met een geheim, maar desondanks heeft het echtpaar een enorme genegenheid voor elkaar. Mina's ziekte en de komst van Youssef, een nieuwe leerling die het vak wil leren, zorgen ervoor dat dit fragile evenwicht onder druk komt te staan. Verenigd in hun liefde, helpen ze elkaar om hun angsten onder ogen te zien. 

Deze tekst stond op de folder van de FilmLiga, maar hun bronnen waren: Filmtotaal, NRC, Volkskrant, Trouw, VPRO.  De foto van de hoofdrolspelers stond ook op de folder, maar aangezien die wat donker was, heb ik deze gehaald van internet.


9 opmerkingen:

  1. Wat een heftige gebeurtenis zoiets. Je kunt niets anders als rustig doen wat er gezegd wordt dan.

    Fijn dat jullie de film nog konden afkijken. Ik onthoud de titel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een nare gebeurtenis. Zoiets blijft dan toch in je hoofd hè. Er waren vast mensen die konden reanimeren. Mijn man is vrijwilliger in een filmhuis en hij moest het verplicht leren. Nooit weg trouwens. Die film had ik graag willen zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat was een vroege zondagochtend die een onverwachte wending kreeg,op de eerste plaats voor de persoon die acuut medische zorg nodig had.Mag aannemen dat er een AED in het gebouw aanwezig was indien nodig.
    Ik maakte lang geleden toen ik met mijn toen nog kleine kinderen bij mijn moeder op bezoek kwam en zij na infarct hartstilstand kreeg en gereanimeerd werd en daarna de vroege ochtend op 55 jarige leeftijd overleed in ziekenhuis,
    helaas.
    Het heeft me jarenlang paniekaanvallen bezorgt en wanneer ik in die filmzaal gezeten had zou ik niks afgewacht hebben en naar huis zijn gegaan en ‘n sterke koffie gedronken hebben.
    Ger van hoorndesovervloeds3.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat was zeker vroeg op. En dan met zo’n nare gebeurtenis erachteraan. Jullie waren slim om even te gaan wandelen en daarna genieten van de film.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat was wel even turbulent. Hopelijk liep het goed af. Er waren vast BHV-ers aanwezig.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heftig. Fijn dat jullie alsnog de film konden zien met enige vertraging.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Goh wat vreselijk! Hopelijk is degene die de hulp nodig had op tijd geholpen. Mooi zo'n filmfestival waar je al zo heel vroeg aan kan beginnen. En mooie films ook lijkt me.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Och heden Toos, wat een nare gebeurtenis opeens, hoop dat de patient goed geholpen kon worden en alles goed zal aflopen. Een wandeling brengt je dan toch even tot rust. Fin dat jullie toch nog konden genieten van deze mooie film.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hopelijk is het nare voorval goed afgelopen. Maar jullie maakten even een wandelingetje en keken de film toch. Groot gelijk.

    BeantwoordenVerwijderen