donderdag 7 september 2023

Watertoren 149 - Bennebroek (Vogelenzang).

 

Tja, niet alle watertorens worden goed onderhouden, deze zeker niet. De toren is gebouwd in 1927 bij de  aanleg van de psychiatrische inrichting Vogelenzang, naar ontwerp van  architect A.T.KRAAN (senior) en heeft een waterreservoir van 70 m³. Deze watertoren werd opgetrokken rond een indrukwekkende staalconstructie en in fraai metselwerk uitgevoerd. Door de  solide bouw is zelden onderhoud aan de toren nodig geweest.

Voor de waterwinning pompte het ziekenhuis oorspronkelijk water op uit bronnen in het duingebied. Het water werd eerst gezuiverd en opgeslagen in drinkwaterkelders en in het voorraadvat boven in de toren. Daarna kon het water door naar alle gebruikers op het terrein. Later kwam er een rechtstreekse aansluiting op het leidingnet van de Provinciale Waterleidingmaatschappij Noord-Holland (PWN). De waterkelders werden overdag gevuld vanuit de aansluiting op het waterleidingnet. De waterdruk was groot genoeg om 's-nachts het hoogreservoir in de toren te vullen. Tijdens piekuren hoefde Vogelenzang door de aanwezigheid van 70 kubieke meter buffervoorraad geen beroep te doen op het leidingnet van PWN. Het ziekenhuis werd daarvoor beloond met een voordelig tarief. Strengere kwaliteitsregels, onder andere om besmetting met de legionellabacterie te voorkomen en de afslanking van de instelling maakten een apart hoogtereservoir overbodig. Nu komt al het water natuurlijk van de waterleidingmaatschappij. De toren op zich ziet er op het eerste gezicht nog redelijk uit, maar er omheen is het een zooitje. Jammer ! 

Wij verlaten het terrein en fietsen naar de achtste en laatste watertoren van die dag.

(bron Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek)


8 opmerkingen:

  1. Leuk dat je nu een beetje richting bekende omgeving voor mij komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk, mijn moeder heeft daar gewerkt in Vogelenzang. Als verpleegster. Ze zal die toren vast gezien hebben

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat is dan weer jammer, je kunt toch allicht iets met zo’n mooi gebouw en toren. Raar eigenlijk, de ene watertoren wordt gerestaureerd en de andere laten ze verpauperen. Groetjes Juffrouw Ooievaar

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze ken ik niet, wel de omgeving, we gaan daar nog weleens wandelen in het duingebied. De psychiatrische inrichting Vogelenzang kende ik, er zaten meerdere inrichten in Noordwijk/Noordwijkerhout in de duinen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Om te zien in eerste instantie een mooie toren, maar jammer
    dat ze als ze slechter worden sommige gemeentas ze laten
    verpauperen. Eigenlijk dacht ik altijd dat watertorens onder
    gemeentelijke monumenten vielen en dus onderhouden
    moeten worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Jammer dat ze het niet bij houden ik ga vandaag naar groevenbeek het kasteel is open alleen de benedenverdieping ben heel benieuwd

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ja er is veel open dit weekend, geniet ervan, voor jou heeft Groevenbeek toch iets speciaals.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ooit heb ik in Bennebroek gefietst, maar ik herinner het me niet. Misschien te druk met kletsen... Een bijzonder verhaal van de watertoren bij het psychiatrisch verpleeghuis.

    BeantwoordenVerwijderen