maandag 6 april 2020

Vorstengraf.

Tegenover DIT VIADUCT ligt het archeologisch monument Vorstengraf Oss. Dit Graf is de grootste grafheuvel van Nederland. De heuvel was drie meter hoog en had een diameter van 54 meter. Het graf werd ontdekt en onderzocht 1933 en herontdekt in 1997. Het zijn eigenlijk twee gebieden, Vorstengraf Oss en De Zevenbergen, met grafheuvels, urnenvelden en vlakgraven uit de Bronstijd en vroege IJzertijd, die tegenwoordig gescheiden worden door snelwegen maar mogelijk ooit een groter complex gevormd hebben. Ik weet heel veel wetenswaardigheden over deze grafheuvels natuurlijk niet uit mijn hoofd, daarom HIER de link naar meer informatie voor degen die er zin in hebben.
Ik vond het wel aardig om het te lezen, maar ja het is allemaal gevonden in onze omgeving en daarbij komt nog dat we ook hier vaak langskomen, maar ons er nog nooit zo in verdiept hebben dan nu met onze "indebuurtfietstochten". We lazen er wel over ten tijde van de restauratie, want toen stond het regelmatig in de krant. Leuk hoor om je op deze manier meer bewust te worden van allerlei dingen in de directe omgeving.


9 opmerkingen:

 1. Er is in ieder geval wat bewaard gebleven! Je eerste foto vind ik prachtig met al die intense kleuren (en de fiets).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dat is zeker vak weet je meer over dingen elders als in je eigen buurt gekke mensen zijn we toch hé :-)
  heb het goed en blijf gezond Toos

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Spannend ook he! Merci voor al je geweldige kadootjes in mijn brievenbus! Wat heb jij talent! Zondag ziet onze tafel er in ieder geval extra feestelijk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Interessant. Zo is Corona goed voor herontdekking van je eigen buurt. Mooi lijnenspel in je foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie foto's van een mooie en interessante plek. Dank je voor het delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Interessant Toos. En wat is die grafheuvel mooi gemaakt met die lijnen in het landschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ongelofelijk, dat het graven en urnen zijn van rond 2000 vóór Christus. Daar staat je verstand bij stil. Ik vind het machtig interessant!
  Lieve groet.

  BeantwoordenVerwijderen