vrijdag 25 oktober 2019

Onsterfelijke Bloemen - Rikka.

En toen was IJlst aan de beurt, het stadje dat we tijdens de fietstocht hadden gemist. We hadden heel lang in Sneek rondgereden om van alles en nog wat te fotograferen en daardoor had onze navigatie moeite om de route terug te vinden. Het was uiteindelijk wel gelukt, maar op een gegeven moment vonden we wel dat het lang duurde voor we in IJlst waren. Toen bleek dat we er al lang en breed voorbij waren. Eerst was het balen, maar we besloten toen dat we het zeker nog een keer zouden gaan bezoeken.

Onsterfelijke Bloemen - Rikka.
Shinji Ohmaki

Volgens Shinji Ohmaki vormt cultuur zich, net als de natuur, laag op laag. Nieuwe generaties bouwen steeds weer voort op een grote onderlaag die niet verdwijnt. Precies zoals ook de stad IJlst is ontstaan. De oude, grotendeels verwilderde stinsenplanten zijn tekens van de onzichtbare onderlaag en van de rol van de mens bij de ontwikkeling daarvan. De fontein 'Onsterfelijke bloemen -Rikka'  verbindt bloeiende stinsenplanten als element van de Friese natuur met een oude vorm van Japanse bloemsierkunst, Ikebana. Hij symboliseert de eeuwige verbintenis tussen mens, cultuur en natuur.

RVS, autolak, coating, terrazzobeton.
Vaas: 1,5 m hoog, 6m doorsnee; boeket: 4 m hoog.
Inspiratiebron: het ontstaan van de stad uit de Ylostins en de Friese STINSENPLANTEN.

Shinji Ohmaki ( Japan )

'Geheugen spreek', zou de lijfspreuk van hem kunnen zijn. Want al zijn sculpturen, video's en installaties komen voort uit zijn onderzoek naar wat ooit was, maar uit ons aller geheugen verdween. Oude ambachten, verloren tradities, verdwenen bloemsoorten; voor hem zijn ze niet weg maar liggen ze bedolven onder het stof van de tijd. Het is, vindt hij, aan hem als kunstenaar om ze in schoonheid weer tot leven te brengen.
De bloemen van de Rikka-fontein zijn gemaakt van roestvrijstaal en hebben twee verschillende gedaantes. Een aantal is uit staal gesneden en is prachtig ingekleurd. Een ander deel is gezandstraald op zilverglanzend, gepolijst staal, dat doet denken aan de ijzers van schaatsen. Ze vangen het licht op en weerspiegelen de kleuren van de driedimensionale bloemen.
De naam Rikka komt uit de Japanse Ikebana bloemsierkunst en betekent, Staande Bloemen.

9 opmerkingen:

  1. En zo leren wij ook weer wat bij :) Mooie bloemen, mooi gemaakt!
    In de winter zullen de bloemen er wel helemaal uitspringen door hun kleuren. Dat allemaal in IJlst, dat verwacht je toch niet.
    Groetjes en een fijn weekend, Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi zeg. Lekker groot, kleurig en vrolijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, daar is IJlst! Mijn geboortestad en mijn ouders wonen er nog steeds. Vlakbij deze mooie en kleurige fontein. Als ik ze bezoek ga ik meestal op de fiets en dan kom ik hier langs :-)
    Groetjes,
    Akkelien

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De gedachte achter het kunstwerk vind ik prima en het kunstwerk op zich is ook mooi, maar persoonlijk vind ik dat het niet echt lekker combineert met de oude molen erachter...
    Maar dat is natuurlijk helemaal niet belangrijkšŸ˜†, belangrijker is dat jullie nu wĆ©l alle tijd hadden om IJlst te bezoeken!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Weer zo'n mooie fontein. Wat een leuke manier om al die stadjes nog eens te bekijken.
    groetjes Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Toen ik in Sneek woonde wandelden we regelmatig vanuit de wijk Tinga, via een schelpenpaadje langs de Geeuw en kwamen we bij de molen uit! Binnenkort gaan we de fontein bekijken, erg mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooi dat je dit in drie foto's laat zien. Het lijkt op foto twee alsof de boom onderdeel van de fontein is. Leuk effect.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat is dit ook weer leuk. Er is nogal wat te zien in Friesland, zeg!

    BeantwoordenVerwijderen