dinsdag 9 mei 2017

Zuurrood.

Jaha. ik heb er weer een gevonden, m'n tweede rode plant in de berm dit seizoen. ZURING, maar welke ? Er zijn zo ongeveer tweehonderd soorten die van nature voornamelijk voorkomen in de gematigde streken van het noordelijk halfrond. Mocht je er verstand van hebben dan heb ik hier een recept van zuringsaus, gevonden in mijn kruidendagboek. Je hebt dan wel veldzuring nodig.

ZURINGSAUS.
Zuringsaus is prima gezelschap voor gepocheerde witvis en zalm en smaakt ook heerlijk bij pasta. Gebruik de hoofdnerf van het zuringblad niet, want die kan behoorlijk taai zijn.

100 g veldzuring, gehakt.
300 ml bouillon van vis of kip.
15 g boter.
1 eetlepel bloem.
4 eetlepels room.
zout en versgemalen zwarte peper.

Laat de zuringbladeren 5 minuten trekken in de bouillon. Laat ze iets afkoelen en pureer ze vervolgens in de blender.

Smelt de boter in een steelpan, voeg de bloem toe en roer op een matig vuur tot er een glad mengsel is ontstaan.

Voeg de zuringmassa aan de steelpan toe en laat al roerend 4 minuten sudderen. Voeg dan de room toe en kruid naar smaak. Direct opdienen.

7 opmerkingen:

 1. klinkt erg lekker Toos, ik heb in mijn tuin wel een zuring staan, om daar blaadjes voor door de sla te eten af te halen, en soms als ik buiten ben er zo een op te eten:-) lekker hé, genieten van het leven, een kunst die jou wel gegeven is hé Toos, een hele dikke knuffel hier, en je weet wel waarom xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En wat kleurt het land er mooi rood mee.....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan je niet helpen met de zuring soort, Toos. In de polder van de Krimpenerwaard staat deze soort ook heel veel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En alweer een lekker recept, Toos! Deze ga ik ook uitproberen: genoeg zuring hier: de velden in onze omgeving kleuren helemaal rood.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volgens mijn man is het ridderzuring. Dat heeft hij op de landbouwschool geleerd. Ik heb ze opgemerkt langs de snelweg en ze geven mooi kleur samen met koolzaad en de boterbloemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat er meegezocht wordt dankjewel. Helaas is het toch geen ridderzuring want daar zitten de bloemen anders aan de stengel en hebben ook een andere kleur. Het blad daarvan is ook groter en heeft een andere vorm ( zag het op wikipedia )

   Verwijderen
 6. Tweehonderd verschillende soorten zuring. Dat moet je ook wel een bijzondere kennis van zaken hebben (-: Hier staan weilanden vol zuring. Eigenlijk een veel voorkomende plant. Plukken in overvloed dus voor jouw recept.
  Zonnige groet!

  BeantwoordenVerwijderen