dinsdag 12 januari 2021

watertoren 31. Tiel.

Je kunt wel zien dat deze foto niet vandaag is genomen, helder blauwe lucht hadden we vanmiddag wel en op een gegeven moment zelfs zonder wolken, maar blad zit er niet aan de bomen. Deze toren fotografeerden we in mei.

Eerst stond hier een watertoren die gebouwd was in 1890 en naast de toren, met uitbouw was er een woning, een stoomgemaal met een schoorsteen om het kwelwater op te pompen naar het reservoir in de toren, een filterinstallatiegebouw en een kantoortje. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de oude watertoren grotendeels verwoest.

Deze toren is het resultaat van de herbouw in 1946 en is een ontwerp van architect G.B.F. Hoes.
De schoorsteen, het stoomgemaal en het kantoortje werden gesloopt en een berging werd bijgebouwd.
In 1953 werd de watertoren landelijk bekend door de proeven met drinkwaterfluoridering. In 1992 verloor de toren zijn laatste functie voor de watervoorziening. De pompen werden uitgeschakeld nadat in Zoelen een nieuw pompstation was geopend.

In Tiel staat deze 35 m hoge toren met een inhoud van 500 m³.
In de toren is nu een woning met kantoorruimte op de tweede verdieping gerealiseerd.
Veel oude elementen, zoals het waterreservoir bovenin de toren en het fluorapparaat (1953) van Backer Dirks, zijn bewaard gebleven en gerestaureerd en er is volop rekening gehouden met verblijf- en broedplaatsen van diverse soorten vleermuizen en vogels, zowel in de muur van de toren als rondom de toren.

We fietsten over de dijk en dachten dat we daar wel koffie zouden kunnen drinken omdat we stoelen op het terras zagen, maar dat was helaas niet zo. We konden niet dicht bij de toren komen omdat het particulier terrein is.


 

4 opmerkingen:

  1. Een prachtig exemplaar. Een mooie nieuwe bestemming ook, met behoud van de oude elementen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om weer een watertoren te zien. En ook nog eens een mooie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een mooie. Doet me denken aan mijn jeugd. Waarom weet ik niet, ik kwam nooit in Tiel

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind het een schoonheid in al zijn eenvoud. Juist daarom denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen