dinsdag 26 maart 2019

Dwazen.

Hier gingen we dus afgelopen zaterdag naar toe. Het was echt al héél veel jaren geleden dat we naar amateur toneel gingen. Onze dochter wou wat gaan doen, zocht wat op het gebied van dans of toneel, nam hier en daar een paar proeflessen en koos voor toneel. Ze hadden maanden gerepeteerd voor deze avond en natuurlijk hadden we kaarten gereserveerd ( gelukkig want het was helemaal uitverkocht ) Haar debuut wilden we, vanzelfsprekend, niet missen.
Het stuk Dwazen, oorspronkelijke titel Fools, is een komedie geschreven in 1979 door NEIL SIMON.
Even in het kort : Hij (Leo) kreeg een geweldige baan aangeboden als leraar in de idyllische Russische Hamlet van Kulyenchikov. Als hij daar aankomt ontmoet hij mensen die het stof van de stoep in hun huis vegen en mensen die geloven dat, als je een koe op z'n kop melkt er meer room in de melk zit. Het blijkt dat Kulyenchikov al 200 jaar vervloekt is met chronische domheid. De wanhopige mensen hebben Leo aangenomen om de vloek te verbreken. Ze hebben er niet bij verteld dat als het hem niet binnen 24 uur lukt, hij net zo dom zal worden als zij. Waarom gaat Leo niet weg ? Hij is meteen verliefd geworden op de beeldschone dochter van de dokter. Zij is zo dom dat ze pas sinds kort weet hoe ze moet gaan zitten. Natuurlijk verbreekt Leo de vloek en krijgt hij het meisje. Het was een sprookjesachtige klucht, pummelachtige grappen en met een rustieke moraliteit.
Er deed ook nog een koor mee en dat gaf echt een meerwaarde aan het stuk.
We hebben genoten, gelachen en natuurlijk waren we trots op onze dochter, die pas een half jaar mee deed maar echt niet uit de toon viel.


9 opmerkingen:

  1. Leuk toch? Ik kan me haar plezier goed voorstellen. Zelf een tijdje aan amateurtoneel gedaan.
    Bij mijn laatste werkgever verzorgden we bij gelegenheid een zogenaamde bonte avond. Ik mocht daar graag aan meewerken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk, zo'n avond, vooral als je als trotse ouders in de zaal zit.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat leuk om je dochter in een rol te kunnen zien!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind dat amateurtoneel juist zò leuk! Om naar te kijken, en ook om te doen. Helaas vinden veel jongeren het niks meer tegenwoordig...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat zullen jullie een fijne avond hebben gehad! Het moet heel speciaal zijn om jullie dochter daar op het toneel te zien.
    Het lijkt me een leuk stuk én er wordt gehandwerkt zie ik.👍🏼

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooi stuk mam en dank je wel. Super leuk om te doen en dat jullie zijn komen kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een prachtige omschrijving: "Het was een sprookjesachtige klucht, pummelachtige grappen en met een rustieke moraliteit". Ik heb vroeger veel amateurtoneel gespeeld en vond het nogal plat. Dit klinkt beter en je dochter zien spelen is helemaal geweldig!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Plat was het gelukkig helemaal niet Ageeth. Het was een verhaal met een moraal. Wanneer je maar vaak genoeg tegen mensen zegt dat ze dom of dwaas zijn dan gaan ze er zelfs in geloven. Meester Leo pakte het prima aan en verbrak de zogenaamde vloek.

      Verwijderen