woensdag 30 augustus 2023

Watertoren 145 - Katwijk aan den Rijn.

 

De derde watertoren van de dag zagen we in Katwijk en helaas stond er een groot hek rondom, dus het  fotograferen moest vanaf de poort en aan de andere kant, langs of door de gaas. Deze toren, gebouwd in 1877-1878 is één van de oudste nog in werking zijnde watertorens en gebouwd naar een ontwerp van de stadsarchitect van Leiden, JAN WILLEM SCHAAP. Het technische gedeelte is van de hand van C.J. van Spall, de toenmalige directeur van de Leidsche Duinwater Maatschappij. De watertoren, die aan de rand staat van de Zuidduinen, waar het drinkwater gewonnen werd, is gebouwd ten behoeve van de watervoorziening in Katwijk, Leiden en de duin- en Bollenstreek.

De ronde toren is 33 meter hoog en in neoromaanse stijl gebouwd. Het waterreservoir is van gietijzer en heeft een inhoud van 600 m³. Op het terrein van de watertoren liggen een voorfiltergebouw uit 1912 en een pompgebouw uit 1900, die net als de watertoren met woonhuis en machinegebouw ook rijksmonument zijn.

De toren is elke twee jaar te bezichtigen tijdens Open Monumentendag. Hoewel het duingebied grotendeels bij Katwijk aan Zee en voor een klein deel bij Nieuw Zuid hoort, valt de Cantineweg (tegenwoordig) onder de kern Katwijk aan den Rijn, inclusief watertoren. Op papier ligt de toren dikwijls nog in Katwijk aan Zee, dit kan tot verwarring leiden. 
Hier nog even een kijkje op het dak (voor zover dat mogelijk was). Het met groene  bitumen gedekte flauw  hellend rondlopend dak voorzien van houten lantaarn onder koperen kegeldak. Gevels onderbouw en schacht opgetrokken in rode baksteen en horizontaal geleed door hardstenen banden. De reservoirommanteling is van hout. Ik heb nog even gesproken met de bewoonster die in het huis voor de poort woont, haar man werkt in de toren. Het was een enthousiaste vertelster, erg leuke ontmoeting maar wij moesten weer verder, op naar de volgende watertoren.

Bron Wikipedia



6 opmerkingen:

  1. Ha, deze ken ik. Maar alleen van buiten. Ik zou er best eens in willen. Maar op open monumenten is hier in Hoorn ook zo veel te zien, dus dat gaat niet lukken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je hebt toch nog mooie foto's kunnen maken! Wat een gebouw, hé!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Weer een bekende. Al wandelend komen wij er weleens langs. In Noordwijk van de zuid boulvard over het strand naar Katwijk, daar een lekker broodje eten en dan terug door de duinen. Ik heb mijn leven lang gewandeld in die Zuidduinen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vind het een prachtige toren, staat ook mooi ruimtelijk in de
    omgeving. Prachtige foto's ook al was het wat moeilijker
    om ze te nemen. Vooral de laatste foto is heel fraai.
    En wat troffen jullie het wederom wat de weeromstandigheden
    betreft, letterlijk en strak blauwe hemel.

    BeantwoordenVerwijderen