vrijdag 25 augustus 2023

Watertoren 143 - Hazerswoude-Rijndijk.

 

Prachtig weer was het afgelopen maandag, dus werd er weer een fietstocht gemaakt langs watertorens. We begonnen in Hazerswoude, daar werd de eerst foto gemaakt en de rechtse foto werd 's-avonds aan het einde van de dag evenals de andere. wat een verschil in licht.

Deze watertoren is een ontwerp van architect A.D. HEEDERIK, dateert uit 1915, is 28,5 meter hoog en heeft tegenwoordig een kantoorbestemming. Het regelen van de waterdruk als oorspronkelijke functie werd in 1985 overbodig. Daarna werd de toren, met een potentieel waterreservoir van 200.000 liter, niet meer gebruikt en zou worden gesloopt. Gelukkig voor ons, werd na protesten besloten om de toren een andere functie te geven.
In 1999 startte een complexe verbouwing van de toren naar kantoorruimte. Op 21 november 2003 werd de verbouwde watertoren geopend. Het is waarschijnlijk de duurste verbouwde watertoren van Nederland en uitgedrukt per vierkante meter het duurste bedrijfsgebouw van Nederland, omdat er slechts vier werkplekken zijn. 
Wij vinden het alle twee een heel geslaagd project, je ziet nog steeds hoe de toren was en hij ziet er toch eigentijds uit.




8 opmerkingen:

  1. Mooie toren. Goed verbouwd met dat glas.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi dat hij zo weer gebruikt wordt. Je hebt daar een geweldig uitzicht natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze vind ik wel heel bijzonder en lijkt mij ook mooi om er te werken. Zie je ook wat anders dan de stenen muren.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prachtig, dat baksteen met dat glas. En dan ook nog eens tegen die blauwe lucht. Heel geslaagd!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze ken ik wel, hier rijden we wel eens langs. Mooi maar een duur kantoortje.

    BeantwoordenVerwijderen