dinsdag 6 december 2022

GTHRN.

 

Wij hadden (haha) onze fietsen bij ons, de kleinkinderen ook en dochter en schoonzoon hadden ieder een huurfiets besproken.  Omdat we in de buurt van Giethoorn verbleven, was besloten dat we daar best op de fiets heen konden. Giethoorn kenden we al, maar de oorsprong van de naam nog niet, maar dat werd ons nu verteld door de schipper en tevens gids van de rondvaartboot.

 Giethoorn is omstreeks 1230 gesticht door vluchtelingen uit gebieden rond de Middellandse Zee. Deze vluchtelingen werden "zelfgeselaars" of  "flagellanten" genoemd. Deze eerste bewoners vonden hier massa's horens van wilde geiten, die waarschijnlijk in 1170 tijdens de St. Elisabethsvloed waren omgekomen. Zij noemden hun nederzetting Geytenhorn. Later verbasterd tot Geythorn en nog later werd het Giethoorn. De man kon prachtig vertellen, maar toen hij ons onderweg, varend op een grote watervlakte, ons erop wees dat de kerktoren in de verte van de mooie Sint Clemenskerk in Steenwijk is, kon mijn man toch nog wat toevoegen aan zijn verhaal. Het verhaal van de WATERTOREN. Hij wist het niet en vond het leuk dat hij dit nu ook kon gaan vertellen.

De eerdere keren dat we in Giethoorn waren, huurden we zelf een bootje om mee door de grachten te varen, ook leuk hoor, maar nu kregen we wel meer informatie natuurlijk, ik vond het leuk. Geen foto's van alle leuke bruggetjes, want die kent iedereen al wel, maar we bezochten ook museum DE OUDE AARDE, werkelijk een leuk museum en zeker met de kleinkinderen erbij. Ze zijn alletwee geïnteresseerd in gesteenten, mineralen en fossielen. Nou die waren er genoeg te zien. 

Linksboven is Phreniet uit Australië, rechtsboven is Krokoiet uit Tasmanië, linksonder is Kyaniet (distheen) uit Brazilië en rechtsonder is een versteende boomstam uit Amerika. Alles lag in vitrines en werd mooi uitgelicht, echt schitterend om te zien. De versteende boomstam stond niet in een vitrine en die konden we gewoon aanraken. Hij was werkelijk steenhard.

De kleinkinderen mochten een geode (kristalbol) kraken. Miljoenen jaren geleden waren er ontzettend veel vulkaanuitbartingen die kokend hete lava uitspuwden over de aarde. Door de koele lucht koelde de lava snel af en werd hard. Hierdoor konden de duizenden luchtbellen die nog in de lava aanwezig waren niet meer ontsnappen. Gevangen in de steeds harder wordende lava ontstond er een zeer hoge druk in de luchtbellen die, nog steeds onder zeer hoge temperaturen, zich over miljoenen jaren langzaam vormden tot kristallen binnen in de gasbollen. Deze gasbollen worden onder andere in Mexico gedolven uit een gigantische uitbarsting die daar zo'n 44 miljoen jaar heeft plaats gevonden. We hebben een tijdje staan te kijken bij dat kraken en werkelijk overal zat wat in. 
Onze dag was goed gevuld geweest en na nog even in de museumwinkel rondgeneusd te hebben, moesten er natuurlijk nog wel wat steentjes mee naar huis. Gelukkig was ervoor elke portemonnee wat te koop.
Na nog even rondgelopen te hebben, wat foto's nemen en natuurlijk nog ergens koffie te hebben gedronken, zochten we onze fietsen weer op. We hadden een tafel besproken, wel in Giethoorn, maar daar moesten we wel een eindje voor rijden. Geen probleem, HIER aten we en dat was echt de moeite waard. We konden er weer tegen en dat was wel nodig, want we moesten nog terugfietsen naar het huisje. Het was inmiddels donker en schoonzoon had bedacht om een andere weg dan de heenweg te kiezen. Hilarisch hoor, want je gelooft het niet, maar we kwamen uit bij het bruggetje over de sloot, dat er niet meer was (blog van 22 nov), maar we hebben het gered, natuurlijk hebben we het gered, maar een klein beetje spannend was het wel ;-))




11 opmerkingen:

  1. Nooit geweten hoe Giethoorn is ontstaan.. en we zijn er vroeger best vaak geweest, want het is een leuk dagje uit. We huurden ook altijd een bootje. En waar we maar naar binnen konden, deden we dat...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Toos,

    Weer het een en ander geleerd zeg!! Maar wel super leuk! We zijn er ook wel eens geweest. Erg mooi daar!

    Lieve groetjes van Thea♥

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een leerzame dag met een spannend einde!
    Jullie hebben weer een mooie herinnering gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een heerlijke en leerzame dag is dit geweest, ook voor
    ons heel mooi om allenmaal te lezen. Ik wist dit ook niet
    terwijl ik er al meerdere keren ben geweest. Prachtig de
    foto's die je laat zien Toos.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een leuke dag in Giethoorn. Avontuur/waagstuk in die omgeving in het donker op de fiets. Je bent wel van de gevelstenen toch? hier een linkje http://www.gevelstenen.net/kerninventarisatie/images/Giethoorn/Molenweg10.jpg

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooie gevelsteen, we hebben hem niet gezien, maar ja er is ook zoveel. Bedankt voor de link. Als we er nog eens komen, ga ik zeker even op zoek.

      Verwijderen
  6. Wat een leuke dag zo met kinderen en kleinkinderen. En aan het eind werd het nog spannend maar daar zijn kinderen juist gek op

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat is het daar mooi. Deze streek ken ik helemaal niet en ik het lijkt me leuk er eens heen te gaan. Bedankt voor je leuke verhalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Klinkt als een heerlijke dag Toos!! Fijn om zo samen te genieten!

    BeantwoordenVerwijderen