dinsdag 13 december 2022

Watertoren - 115, De Lichtmis en watertoren 116 - Zwolle.

 

De laatste dag van de midweek weg. Om tien uur moesten we uit het huisje zijn, maar we wilden de dag nog helemaal benutten. Schoonzoon stelde voor om naar Zwolle te gaan, mooi vond mijn man, dan komen we langs de watertoren van De Lichtmis. Deze voormalige watertoren, in Overijssel is ontworpen door architect HENDRIK SANGSTER , is gebouwd in 1932, heeft een hoogte van 29,5 m en had een waterreservoir van 400m³. Eind jaren tachtig verviel de oorspronkelijke functie. Sinds de gemeentelijke herindeling in 2001 staat hij in het meest noordelijke deel van de gemeente Zwolle, daarvoor bevond hij zich in de opgeheven gemeente Nieuwleusen. De watertoren werd verkocht en verbouwd tot een restaurant met grand café-faciliteit. Het bijzondere aan dit restaurant boven in de toren, was dat het (zeer langzaam) kon ronddraaien. Nu schijnt de toren weer van eigenaar te zijn veranderd, er werd in elk geval weer flink aan gewerkt, we konden er nog niet terecht om  wat te drinken, nou in Zwolle wel.

We gingen in Zwolle een GEOCACHE WANDELING
maken. Er zijn er verschillende, bij deze moesten we aan de hand van foto's, die je op je telefoon kunt downloaden, op gevels jaartallen zoeken. Met de cijfers of letters moest je dan weer wat doen om een code, en uiteindelijk de juiste coördinaten te vinden. Erg leuke manier om ook wat van de stad te zien en onze jongste twee kleinkinderen vinden dit leuk om te doen.

Weet je wat wij leuk vonden en dan vooral opa natuurlijk, er stond ook nog een watertoren in de buurt van de wandelroute.

 De voormalige watertoren aan de Turfmarkt in Zwolle is gebouwd in 1892 naar een ontwerp van architect Jan Schotel. De toren heeft een hoogte van 36 meter en had een waterreservoir van 500m³. In 1935 is deze gerenoveerd en in 1959 is de originele toren omgeven door een stenen muur. Sinds 1996 was de toren niet meer als watertoren in gebruik.

Tussen juli 2017 en november 2018 is de watertoren omgevormd tot appartementencomplex met 21 woningen. Het onderste deel werd in zijn oorspronkelijke staat hersteld en het bovenste gedeelte werd voorzien van nieuwbouw. Vanaf de eerste tot en met de zesde verdieping bevindt zich één appartement per bouwlaag. Daarboven bevindt zich de opbouw met drie appartementen per bouwlaag. De verbouwde watertoren won de Erfgoedprijs 2019 van de gemeente Zwolle en Kampen.

Mooi plekje om te wonen, toch ! Wat een uitzicht zal men daar hebben. 

Het gekleurde metselwerk boven de ramen bij het onderste gedeelte en bij de scheiding tussen boven en onderkant is erg mooi, vind ik dan hè.

En hier zagen we de de watertoren vanaf een hoogte van 51 meter en dat overkomt ons niet zo vaak, of eigenlijk nooit kan ik wel zeggen. We hadden de Onze Lieve Vrouwentoren of PEPERBUS beklommen, 236 traptreden, pff, maar het was het waard.

En zo kwam er een eind aan de heerlijk midweek. Tien blogjes lang, dat wel. Veel gezien, veel gedaan, spelletjes gespeeld, lekker gegeten, leuke dagen samen doorgebracht. Een mooi cadeau, dat was het !















12 opmerkingen:

  1. Heel leuk om zo te lezen wat jullie deden. En een prachtig exemplaar deze watertoren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtige dingen heb je ons allemaal laten zien Toos,
    en het is een goed gevulde midweek geweest. Geweldig omdat
    met elkaar te kunnen beleven, en veel mooie herinneren rijker!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank je wel dat we een beetje mee mochten feesten. Leuke stad Zwolle, onze zoon woont er met zijn lief.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een mooie week hadden jullie. En het was leuk om al die dagen mee te kunnen beleven. Wonen in die watertoren lijkt me geweldig. Mooi gebouw en mooi uitzicht.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een prachtige watertoren in Zwolle, vooral die foto van dichtbij is indrukwekkend! Jullie hebben groot gelijk om ook die laatste dag te benutten, waarom zou het niet doen?
    Heerlijk om zo met elkaar een paar dagen te genieten en wat hebben jullie veel gedaan en gezien!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Twee watertorens en de stad Zwolle, alles mooi maar de laatste watertoren bevalt me toch het meest.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een mooie week hadden jullie zo met van alles wat! Bertiebo

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Bedankt voor je reactie op mijn blog. En nu ging ik ook maar weer eens buurten bij jou. Wat heb je weer veel mooie tochten gemaakt en prachtige foto's gedeeld. Ik ben nu ook officieel volger geworden, dus nu kom ik vast weer vaker kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Jullie hebben het samen mooi gehad!!! De eerste toren herken ik want daar rijden we langs in de auto als we naar m'n ouders in Westerwolde gaan. Die laatste watertoren is ook prachtig trouwens!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Lijkt me inderdaad een leuke manier van wandelen. Bovendien is Zwolle de moeite waard!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Jouw foto van bovenaf bewijst maar weer hoe groen 'onze' stad Zwolle is. Heerlijk wonen. En mooie foto's van de watertorens.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat heerlijk Toos, zo met z'n allen. En dan ook nog een nieuwe watertoren!

    BeantwoordenVerwijderen