zaterdag 24 februari 2024

Watertoren 167 - Mijdrecht.

 

Ik ga maar weer eens verder met de watertorens. Na de watertoren van BREUKELEN gingen we verder naar Mijdrecht. We zagen hem al van een afstand staan, maar omdat er aan de weg werd gewerkt, was er van alles afgesloten. Dan eerst maar even koffie drinken.

De watertoren van Mijdrecht is een bakstenen watertoren en werd gebouwd in 1937, staat aan de industrieweg, heeft een hoogte van 41,00 meter en een waterreservoir van 500 m³. De toren is voorzien van een kerktoren-zadeldak en werd gebouwd in opdracht van het toenmalige waterleidingbedrijf Drinkwatervoorziening Noord-West-Utrecht. Het ontwerp was van het ingenieurs en ontwerpbureau MABEG en behoort stijlkundig tot de Delftse School. Aan de voorkant en achterkant bevindt zich een klein ornamenteel bedoeld balkonnetje en op de linkerachterhoek bevindt zich een holle steunbeer, die dus als ornament bedoeld is. Typerend is verder dat alle ramen aan alle vier de zijden op onregelmatige wijze in de gevel  geplaatst zijn waarbij elke gevel een ander beeld laat zien. Omdat de toren van baksteen is zijn er in de loop der jaren vochtproblemen opgetreden die echter niet bestreden zijn door het aanbrengen van een nieuwe buitenlaag zoals wel bij andere torens van deze watermaatschappij en haar rechtsopvolgers gebeurd is. Hierdoor is het oorspronkelijke beeld bewaard gebleven. Bijzonder is verder dat in deze toren zich geen rond maar een kubusvormig waterreservoir bevindt, de vorm hiervan is dus aangepast aan het voor een watertoren apart ontwerp. Het reservoir heeft een van de hoeken afgeschuind waardoor er een wenteltrap aangelegd kon worden. Op 18 april 2005 werd de toren buiten gebruik gesteld, bijna 70 jaar na de oplevering.
In Nederland staan slechts twee watertorens met een zadeldak. De andere staat in Lutten (Overijssel). 




8 opmerkingen:

  1. Echt een exemplaar voor jullie verzameling dus dit aparte exemplaar. Interessant om je verslagen te blijven volgen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een aparte toren. Leuk om te zien dat de vorm dus niet altijd rond hoeft te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit is inderdaad een apart exemplaar, dacht ook in het begin een soort kerk. Wel mooi dat jullie nu één van de twee torens met een kerktoren-zadeldak vast hebben kunnen leggen. Of hebben jullie de toren in Lutten
    [Overijsel] al eerder laten zien???

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja Josephine, dat was onze honderdste watertoren.
      Blog 11-7 -2022.

      Verwijderen
  4. Ik vind het net een kerk en dat klopt dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Apart ook met die verschillende kanten, die lange verticale rijen ramen vind ik ook bijzonder.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vind deze watertoren er streng uit zien, komt waarschijnlijk door het zadeldak. Doet me een beetje aan een kerkdenken.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het is een hele zuil.. en het bouwsel lijkt ook wel een beetje op een toren!

    BeantwoordenVerwijderen