dinsdag 20 augustus 2019

Elfstedentocht op de fiets 6.

Nou. dat is toch geluk hebben. Toen we 's-morgens om half elf Franeker binnen reden, was er al een kaats wedstrijd bezig. Want zeg nou zelf, rond fietsen in Friesland zonder kaatsen te zien, dat kan toch niet. Ook wel humor dat het op de toren staat, duidelijk toch ?
Het sjûkelân is de Friese benaming van het kaatsveld op het Sternse Slotveld in Franeker. Er staan twee torens aan de oostzijde van het kaatsveld, die refereren aan het SJAERDEMASLOT dat tot 1727 op deze plaats stond. Even een stukje in de Friese taal.
Dit monumint is oanbean
oan de
Gemeente Frjentsjerteradiel
troch de
Permanente Commissie
der Franeker Kaatspartij
ta oantinken oan har 150-jierrich bestean.
16 maaie 2003


Het stadhuis van Franeker is gebouwd in Friese renaissance stijl. De eerste steen werd gelegd op 24 juni 1591. De bouw duurde drie jaar. Boven de hoofdingang is het wapen van Friesland afgebeeld. Het staat in de top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, waarvan er drie in Friesland staan. De andere twee zijn het planetarium Eise Eisinga, ook in Franeker, en het ir.D.F. Woudagemaal bij Lemmer.


Verder fietsten we weer, richting Dokkum  en onderweg zagen we deze windmolens. Wij kunnen dit met de beste wil van de wereld niet lelijk vinden.

In 1298 kreeg Dokkum, na Stavoren, Harlingen en IJlst, als vierde stad van Friesland stadsrechten. Hier viel ook weer heel veel te fotograferen en vooral dit bruggetje was favoriet. Even nog wat gedronken en omdat we in Dokkum en in naaste omgeving niet bij "Vrienden op de Fiets" konden overnachten omdat alles vol zat moesten we nog 15 km verder. In Twijzelerheide konden we terecht in een B en B, gelukkig !!!

Etappe Harlingen-Dokkum  ( Twijzelerheide )  93.95 km.


8 opmerkingen:

 1. Wij komen best wel eens in Friesland, maar ik heb nog nooit kaatsen gezien😆😆. Een volgende keer zal ik eens beter opletten!
  Wat heeft Franeker een mooi stadhuis!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een lange fietsdag!
  Ja, Dokkum is ook een erg leuk stadje, vandaag ook bij mij een beetje Dokkum in mijn blog :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh wat weer prachtig om te zien. Leuk om het kaatsen te zien inderdaad. En Franeker is mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi geschoten, die windmolens met nog een oude molen op de achtergrond.
  Naar aanleiding van jullie fietstocht staat Friesland weer hoog op het wensenlijstje voor een voor of najaarstripje in 2020.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Franeker herken ik wel, daar komen we regelmatig. De schoonouders van onze oudste zoon en tevens goede vrienden van ons wonen er. Mooi hè, die Friese stadjes.

  BeantwoordenVerwijderen