dinsdag 18 juni 2019

Vlierbloesemsiroop.

Met Pinksteren sliepen de twee jongste kleinkinderen hier. Omdat  Brun dol is op vlierbloesemsiroop, maar niet wist hoe je dat kon maken, zijn we maar eens op pad gegaan om Vlierstruiken te zoeken. We hebben flink wat geplukt, niet alles natuurlijk, want er moet nog wat overblijven om misschien in de herfst vlierbessen jam te maken en voor de vogels.
Toen we thuis waren heeft Brun de bloemen van de stelen geknipt, alles in een pan gedaan, water erop en toen, ja toen moest het 24 uur trekken. Daar had ik even niet aan gedacht dus heeft hij het tweede gedeelte niet mee kunnen doen, maar dat doen we dan volgend jaar. Hij vond dit al leuk. Vandaag heeft hij geproefd en het is goedgekeurd.
De smaak is dan ook voortreffelijk, alleen is mijn vlierbloesemsiroop niet zo licht van kleur, maar ik denk dat het misschien aan de biologische rietsuiker ligt die ik gebruik, want die is bruin. Enfin ik geef hier het recept voor degene die het ook willen maken, het kan nog net.

Vlierbloesemsiroop.
± 50 bloemschermen die helemaal in bloei zijn en er mooi fris uitzien.
±  1 liter water.
500 gram suiker.
Sap van 2 citroenen.

De bloemen plukken en schudt ze even, om beestjes die er eventueel inzitten,  eruit te schudden.
De schermen in een pan doen en er iets meer dan 1 liter water op gieten. Ze staan dan onder water als het goed is.
Zet de pan 24 uur weg op een koele plaats.
Leg een katoenen lap in een zeef, plaats die op een bak, en giet de inhoud van de pan door de zeef.
Knijp de bloemen goed uit.
Giet het bloemenwater weer in een pan, voeg het sap van 2 citroenen toe en 500 gram suiker.
Breng aan de kook en laat een paar minuten flink doorkoken. De suiker moet helemaal zijn opgelost.
Giet de hete siroop in zeer goed schoongemaakte, uitgekookte flessen en sluit ze direct af.
Bewaar de afgekoelde flessen in de koelkast.
Wil je de flessen buiten de koelkast bewaren dan moet je per liter water 1 kilo suiker gebruiken.


8 opmerkingen:

  1. Het ziet er ook erg leuk uit, zo met die etiketten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ahhhh wat doe je dat toch leuk Toos....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb altijd gedacht dat het veel werk was, maar wat ik hier lees valt reuze mee. Ooit eens een fles gekregen. Lekker is het zeker.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lekker hè. Ik denk dat ik volgend keer ook meer bloemen voor minder water ga gebruiken zodat de vlierbloesem smaak iets sterker is.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Die van mij ziet ook bruin en ik gebruik dezelfde suiker :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vlierbessenjam heb ik wel eens gehad, maar vlierbloesemsiroop nog nooit. Ziet er lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dit jaar niet gedaan maar volgend jaar zeker weer. Leuk om te doen.

    BeantwoordenVerwijderen