zondag 23 juni 2013

FBLS tassen


Gisteravond was het zover, de Fabulous Forty Party die onze dochter samen met haar vriendin, die ook 40 jaar is geworden, had georganiseerd. Ze kennen elkaar al vanaf de mavo. Het was een geweldig feest. Ze hadden zelfs een FBLS magazine gemaakt, over wat hen boeit en wat hen bezighoud ( dat je HIER kan lezen ). Maar onze dochter vond het ook wel leuk ( als verrassing voor haar vriendin ) om een echt tijdschrift te hebben en dat te verpakken in een tas compleet met eigen label. Dus....mam kun je dat maken ? Ze vond  leuke stof, met afbeeldingen van tijdschriften, en hier zie je het resultaat, voor elk een FBLS tas met hun eigen FBLS magazine erin.

Maken ?

Hier een korte beschrijving. ( ook voor de tas die ik op 1 mei 2013 op m'n blog heb gezet.
Maak een patroon, 30x35 cm, voor de buitentas en teken de ronde hoeken met behulp van bijv. 'n theekopje. ( 2x knippen )
Maak een patroon, 97x6 cm, dit is voor de zijkanten en bodem van de buitentas.
Maak een patroon, 30x32 cm, voor de binnentas. ( 2x knippen )
Maak een patroon, 72x6 cm, dit is het beleg om aan de bovenkant van de binnentas te naaien.
Maak een patroon, 91x6 cm, dit is voor de zijkanten en bodem van de binnentas.
Wanneer je dit idee van vakverdeling gebruikt, is het handig om daar ook een patroontje van te maken. Bij een en dezelfde stof is dat niet nodig ( makkelijker )
Het linker vakje, 19x12 cm ( zie tekening ) is een zakje met rits ( rits 18 cm )
Knip 4 stroken stof van 25x6 cm, dit is om er de rits tussen te zetten ( zie foto )
Ik kocht een deelbare rits, omdat die sterker is. Het dikke achterstuk van de rits afknippen en er een stukje dubbele stof overheen naaien ( langzaam naaien anders breekt de naald )
Het hengsel maakte ik net zo breed als de zijkant van de tas ( lengte kun je zelf bepalen ) en ik maakte een onderbreking door middel van 'n koperen ring. Maar ook hierbij kun je je eigen fantasie gebruiken, door bijv. 'n koord of twee dunne hengsels etc etc....te gebruiken. Op de binnentas heb ik nog 'n zakje gemaakt + een voor de mobile.
Met stevig materiaal ( ik gebruikte 'n soort kunststof ) lukt het 't best.
Voor de zijkanten en bodem gebruikte ik 'n wollen stof ( verstevigen met plakkatoen )
Mijn dochter wou de zijkanten en bodem zo stevig dat de tas vanzelf rechtop zou blijven staan, en dat is gelukt. Daarvoor heb ik de zijkanten en bodem van dubbele stof geknipt en er daarna een stuk kunststof dakleer ingeschoven ( waarom zou je het makkelijk doen als het ook moeilijk kan )
Belangrijk : KNIP ALLES MET NAAD
Naai de verstevigde stroken van de zijkanten en bodem aan de voor en achterkant van de buitentas.
Doe hetzelfde bij de binnentas, maar vergeet niet om eerst de zakjes er op te zetten.
Naai het beleg aan de bovenkant van de binnentas, maar vergeet niet om de rits die al tussen de twee belegdelen is gestikt ( zie foto ) er ook tussen te naaien.
Stik de hengsels vast aan de zijkant van de buitentas.
Strijk de bovenranden van de buiten en binnentas ± 1cm naar binnen om, schuif de binnentas in de buitentas en stik de naad op het kantje en een voetje breed door.
Succes !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten