zondag 26 mei 2013

Rabarbertijd


Eindelijk,de eerste rabarber uit eigen tuin. De plant staat er al 2 jaar ( in 'n grote pot ) groeide goed, maar steeds wanneer je dacht "nog even dan ga ik oogsten" werden de bladeren en stengels geel en slap en kon je het wel vergeten. Het is moeilijk om 'n plant weg te gooien, dus gaf ik hem nog 'n kans, en jawel hoor we werden beloond. Zie hier het resultaat en een recept voor rabarber-frambozen cup-cakes dat ik vond in 'n Frans supermarkt reclameblaadje ( l'esprit Shopi ), meegebracht van 'n vakantie.

RABARBER-FRAMBOZEN cup-cakes.
200 gr rabarber. 100 gr frambozen. 100 gr Griekse yoghurt. 3 eieren. 125 gr boter. 180 gr rode suiker. 300 gr zelfrijzend bakmeel. Suiker.
Was en schil de rabarber en snijd de telen in stukjes van 1 cm.
Smelt in 'n pannetje 20 gr van de boter en laat de stukjes rabarber 5 min smoren op 'n laag vuur.
Daarna 1 eetlepel rode suiker toevoegen, doorroeren, van 't vuur nemen en laten afkoelen.
In 'n beslagkom de rest van de ( zachte ) boter met de rest van de suiker schuimig kloppen, een voor een de eieren toevoegen en daarna de Griekse yoghurt.
Blijven kloppen en als laatste het zelfrijzend bakmeel erdoor mengen.
De afgekoelde rabarber en de frambozen door het beslag spatelen.
Het beslag in kleine vormpjes scheppen, suiker erover strooien en 3o min bakken in 'n voorverwarmde oven van 180º.
Heel toevallig las ik deze week dat frambozen bomvol zitten met ellagitannines ( een antioxidant ).
Ze helpen het lichaam tegen ziekten beschermen en gaan veroudering tegen.
Mooi meegenomen toch ?

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen