Gisteren 1 januari is al goed begonnen, 's-morgens een heerlijke fietstocht gemaakt. Een graad of 12 en de zon kwam er al vroeg door. Maar ik blik ook nog even terug naar Kerstmis en dan vooral laat ik de bakkunst zien van onze kleindochter. Zien ze er niet prachtig uit, deze kerstboompjes, helemaal door haarzelf gemaakt. Zij heeft daar zoveel plezier in en toen we voor oudjaarsavond ook weer werden uitgenodigd en ik voorstelden om oliebollen mee te brengen zei onze dochter al, nou mam Bo heeft het plan opgevat om donuts te bakken, naar een recept uit Het New York Kookboek, dus doe maar niet.
DOUGHNUTS.
Er gaat niets boven een verse donut zoals je die vindt bij Doughnut Plant in het zuidoosten van Manhatttan. Als je ze daar niet kunt halen, kun je ze ook zelf maken. En geloof me, je zult heel tevreden zijn over het resultaat. Zo begint de tekst bij het recept en écht, het klopt helemaal, wat waren ze lekker. Daarom geef ik hier het recept.
VOOR CIRCA 20 DONUTS.
Voorbereiding 25 minuten - Rusttijd 2,5 uur.
VOOR HET DEEG.
7 cl kokosolie of zachte boter - 3,6 dl melk - 820 g zachte tarwebloem van goede kwaliteit - 1 el of 2 zakjes van 5 g instant gist - 115 g suiker - 2 eieren - 1 eierdooier - ½ el vanille-extract - ½ el zout.
VOOR HET FRITUREN.
1 liter frituurolie (of meer, afhankelijk van de inhoud van de frituurpan) of gewone pan.
HET DEEG.
Meng de kokosolie of de zachte boter met de melk. Voeg in een andere kom de bloem, de gist en de suiker bij elkaar. Meng in nog een kom de eieren met de eierdooier, het vanille-extract en het zout.
Voeg het bloemmengsel toe aan het melkmengsel en voeg daarna ook het eiermengsel toe.
Kneed tot je een soepel deeg hebt (5 tot 10 min met de keukenmachine, 10 tot 20 minuten met de hand)
Rol het deeg tot een gladde bal. Leg de bal in een ingevette kom en dek af met plasticfolie. Laat het deeg rijzen tot het volume is verdubbeld (circa 1,5 uur op kamertemperatuur) en leg het daarna minstens 3 uur in de koelkast.
DE VOORBEREIDING.
Rol het deeg met een deegroller uit op een met bloem bestoven werkblad. Steek met uitsteekvormpjes cirkels uit het deeg. Steek met een heel klein, rond uitsteekvormpje in het midden van de donut een cirkel uit. De restjes deeg kneed je opnieuw tot een bal, rol weer uit en steek er nog enkele donuts uit.
Leg elke donut op een afzonderlijk stuk bakpapier (anders kun je ze bijna niet meer verplaatsen zonder ze te beschadigen) Bestrooi de donuts met bloem, zodat ze niet gaan plakken, dek ze af met plasticfolie en laat ze circa 1 uur rijzen op kamertemperatuur, tot hun volume is verdubbeld.
HET FRITUREN.
Verhit de olie in een frituurpan tot 180º C. Til de donuts met het bakpapier op en leg er twee of meer (zonder het papier) in de frituurmand of gewone pan. Frituur ze gedurende 4 minuten, tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en laat de frituurolie weer op temperatuur komen en ga zo verder. Laat de gefrituurde donuts afkoelen op een rooster of op keukenpapier zodat het teveel aan olie kan uitlekken. Laat ze helemaal afkoelen voor je er eventueel glazuur op aanbrengt.
Wij bestrooiden ze met poedersuiker en aten ze warm..........mmmmmmm !
Overgebleven donuts kun je 5 min. opwarmen op 200º in de oven.
Mjammie!!En die kerstboompjes zien er ook zo aantrekkelijk uit.
BeantwoordenVerwijderenWat lekker!! Heerlijk zo'n kleinkind.
BeantwoordenVerwijderenDat ziet er allemaal erg aantrekkelijk uit. Maar vooral zo leuk dat zo'n kind er zoveel plezier in heeft!!!
BeantwoordenVerwijderenlekker hoor het ziet er goed uit op naar een nieuw jaar
BeantwoordenVerwijderenWat een bof, een bakkende kleindochter. Ziet er allemaal heerlijk uit.
BeantwoordenVerwijderenDie kerstboompjes zien er super uit met de mooie versiering, wat leuk gedaan. Jullie boffen maar met al dat lekkers.
BeantwoordenVerwijderenWat leuk, die bakkende kleindochter, je kan trots op haar zijn Toos. En wat zien haar baksels er lekker uit. En die kerstboompjes ook nog eens ontzettend leuk. Geeg mijn complimneten maar door.
BeantwoordenVerwijderenWat is dit geweldig Toos, een kleindochter die zo heerlijk
BeantwoordenVerwijderenkan bakken, en ze maakt er kleine schoonheden van. Wat ziet
dat er allemaal ongelooflijk lekker uit, en ongetwijfeld smaakte
het net zo heerlijk.
Wat een prachtig fiets begin van het nieuwe jaar, het weer was echt
fantastisch mooi. Er zullen dit jaar zeker veel nieuwe kilometers
bijkomen. Jammer dat ik die donuts niet zo van je blog kan pakken,
ze zien er echt levensecht uit, dat is een heerlijk smulfestijn
geweest ;o)
Nog bedankt voor je mail reactie, als het weer kan ga ik er zeker naar op zoek.
Zo, jullie weten wel wat lekker is! Die kerstboompjes vind ik zo leuk en het lijkt me een delicatesse...
BeantwoordenVerwijderenNieuwjaarsdag was prachtig, ook qua weer en fijn dat je weer zo'n fietstocht hebt kunnen maken!
Oei, dat ziet er lekker uit allemaal!!!
BeantwoordenVerwijderen