maandag 4 oktober 2021

Watertoren - 64 - 65 - 66. Polsbroek (Lopik) - Woerden - Bodegraven.

Deze watertorens zagen we al op 21 juli en door een opmerking van Marthy kwam ik er opeens achter dat ik er nog niks over had geschreven. We gingen met de auto op pad naar Lopik, door een omleiding moesten we over een dijk verder en het viel ons op dat die heel wat smaller was dan we hier bij ons gewend zijn. Wel mooi om op te fietsen. Een parkeerplaats vinden in Lopik viel niet mee, maar uiteindelijk mochten we bij een garagebedrijf onze auto neerzetten. Van daaruit gingen we op de fiets naar Polsbroek, naar de eerste toren van die dag. De watertoren is ontworpen door bouwbedrijf MABEG en werd gebouwd in 1936, is 47 meter hoog en heeft een waterreservoir met een inhoud van 400 m³. 

Jammer dat men tegen windenergie is, want zeg nou zelf, op de poster laat men te zien wat een schitterend beeld het op zou leveren, zo'n mooie windmolen met op de achtergrond de oude watertoren.

Het was genieten onderweg, veel groen, veel ruimte en rust. Behalve natuurlijk wanneer je een dorp of stad naderde. 

De watertoren van Woerden is gebouwd tussen 1905-1906, na het aanleggen van de waterleiding in 1903 en is een ontwerp van architect JAN SCHOTEL. De watertoren is ± 27 meter hoog en heeft één waterreservoir met een inhoud van 75 m³. De toren heeft binnen, op de begane grond een doorsnede van 5.70 meter en bovenin 7.10 meter. De kop van de toren bestaat uit gele en rode baksteen.

In 1977 werd het gemeentelijk waterbedrijf overgedragen aan de stichting Drinkwaterleiding De Elf Gemeenten en is tot 1979 in gebruik geweest. In 1984 kwam er nog een restauratie gereed.
Het huisje ernaast was hoogstwaarschijnlijk het machinegebouw of de machinistenwoning, dat is me niet helemaal duidelijk De watertoren is gebouwd in neorenaissancestijl.

Op naar de derde watertoren en daarna maar eens op zoek naar een terras. Nou. die toren staat in Bodegraven, is ontworpen door bouwbedrijf Visser & Smit Hanab en gebouwd in 1907. Hij is 34,15 meter hoog en het waterreservoir heeft een inhoud van 200 m³. In 1954 is er een nieuw reservoir in aangelegd.


'Rond de watertoren' dat is de naam van de straat, waar hij staat. In 1980 werd de gemeente Bodegraven eigenaar van de toren en in 1995 is hij gerestaureerd. De toren is niet meer als watertoren in gebruik en is sinds 2010 in particulier bezit. Wat een mooie gevels, schitterend, dus hup nog even van de fiets voor een foto en dan, op naar de koffie en naar weer een volgende watertoren, maar die laat ik een volgend keer zien.














                                            
 

9 opmerkingen:

  1. Precies wat je zegt, laten we genieten van de technieken van vandaag de dag. En waaien doet het toch wel, dus gebruiken maar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om te lezen en te zien, want het zijn voor mij allemaal bekende plekjes! Ik kom oorspronkelijk uit Stolwijk en had familie wonen in Polsbroek en Bodegraven...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Fraaie exemplaren en ook mooi gefotografeerd. Dat is wel eens lastig met watertorens vind ik. Jullie hadden goed weer in ieder geval. Fotografeer je ze met smartphone of anders?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met een systeem camera fotografeert mijn man de watertorens want dat is zijn hobby en ik fotografeer meestal al het andere met een compact camera.

      Verwijderen
  4. Ze zijn weer mooi hoor. Echt de stijl waar ik van houd, maar dat is natuurlijk wel persoonlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een prachtige Watertorens laat je ons weer zien Toos,
    en het lijkt wel of jullie tijdens die ritten altijd stralende
    zo hebben, die luchten zijn ook bijna altijd strakblauw.
    En dat in combinatie met de watertorens geeft zo'n prachtig contrast.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We kijken altijd, voordat we zo’n tocht maken, wat het weer gaat doen.
      Dat is het voordeel van gepensioneerd zijn, dan kun je de dagen kiezen.

      Verwijderen