Vandaag naar Nijmegen gefietst en maar liefst drie watertorens kunnen fotograferen. Twee stonden er op een fabrieksterrein en deze kleine stond in het Goffertpark op het terrein van de Goffertboerderij. We konden hem eerst niet vinden en vroegen het aan een mevrouw die daar wandelde. Nee, een watertoren had ze daar nog nooit gezien, terwijl ze er elke dag liep. Nog een wandelaarster kwam erbij, liep daar ook heel vaak, maar nee zij wist het ook niet. Een jongeman, die daar wandelde met zijn hond kwam erbij, nee een watertoren had hij daar ook nog nooit gezien. Weet u zeker dat hij in het Goffertpark staat ? Ja dat wisten we zeker, bij een boerderij. Oh dan wist een mevrouw het wel, die had ze wel eens gezien, maar nooit geweten dat het een watertoren was. De andere mevrouw bedankte ons, weer wat geleerd zei ze en morgen gaat ze tijdens haar wandeling naar de toren kijken. Nou hij was moeilijk te vinden, staat op privé terrein en een hoge heg onttrekt hem aan het zicht. We vonden een poortje en zodoende kwamen we er toch nog dichtbij. De toren was altijd particulier bezit en een man die daar liep vertelde dat er vroeger een windmolentje bovenop stond om het water te transporteren naar het in de tuin gelegen zwembad, maar of dat klopt weet ik natuurlijk niet. Het is nu een gemeentelijk monument, maar ik kan geen verdere informatie vinden.
HIER toch een link met informatie van MIEKEQUILT, hartstikke fijn Mieke, dankjewel.
Deze industriële watertoren staat op het terrein van een papierfabriek. Deze watertoren. ontworpen door J.A.G. van der Steur en jhr. A.P. Wesselman van Helmond, stamt uit 1956/57 en heeft (nog) geen monumentstatus. De fabriek is opgericht door papierfabriek Gelderland N.V., later Gelderland-Tielens papierfabrieken N.V., die werd overgenomen door Koninklijke Nederlandse Papierfabriek en vervolgens door Sappi, in 2015 verkocht en al snel daarna wegens faillissement in 2015 moest sluiten.
Dan deze laatste toren, de NYMA-watertoren, die zagen we al van verre. Hij diende de kunstzijdefabriek, is ontworpen door J.Buining en staat midden op het NYMA-terrein aan de rivier de Waal. De fabriek is in 1929 geopend; er was geen ruimte om de watertoren naast de fabriek te bouwen en zo werd de toren boven het fabrieksgebouw opgetrokken. De watertoren werd vervolgens het beeldmerk van de fabriek. Op de vervallen watertoren staat nog het opschrift NYMA en hij behoort tot het industrieel erfgoed van Nijmegen.
De bouw in 2011-2013 van de nieuwe stadsbrug De Oversteek nabij de toren verhoogt de monumentwaarde omdat de toren zeer prominent in het zicht is komen te liggen van het verkeer dat over de stadsbrug komt.
Kunstenaars Ger Driessen en Patrick Feijen hebben een poëtische tekst aangebracht op de oude fabrieksmuur, als ode aan de kunstzijdespinnerij. De kunstzijde-industrie was belangrijk voor Nijmegen en vele Nijmegenaren hebben er gewerkt.
Het zijn geschreven letters van tentzeil. De handgeschreven letters hebben een golvende beweging die aan het spinnen van de kunstzijde doen denken. Ze werden met siliconenkit aangebracht. Samen met fotografe Mia Denis en Yoeri van Duin zijn de kunstenaars een hele dag bezig geweest.
Van de aannemer van de nieuwe stadsbrug mochten ze een hoogwerker lenen. (Wikipedia)
De tekst luidt: Zijde spinnen we nauwgezet en precies in weinig minuten tijd omspant ons spinsel van de spindoppen af ruim voldoende jouw werkelijkheid met getwijnde draad uit naaldboomhout als ademloos wonder van ragfijn zijde.
Wat een geweldige tekst op die fabrieksmuur. Mooi dat dit behouden blijft.
BeantwoordenVerwijderenMet de watertorens heb je nog wel even te gaan denk ik. Die in Meppel heb je vast nog niet gezien? En op het terrein van Radio Kootwijk staat er ook 1, die zie je binnenkort op mijn blog.
Ik kijk er naar uit !
VerwijderenIk vind je serie over watertorens fascinerend. Nooit gedacht dat ik dit zo leuk en spannend zou vinden. Mijn favoriet tot nu toe is toch wel watertoren nr. 20. Die is zó mooi.
BeantwoordenVerwijderenDie tekst op de fabrieksmuur is geweldig! En dat het na zoveel jaar nog goed te lezen is. Dit is voor het eerst dat ik lees over kunstzijdefabricage.
BeantwoordenVerwijderenAan het Goffert heb ik goede herinneringen: daar trad David Bowie een keer op in het park.
Alweer drie exemplaren, het was wat de eerste betreft dus
BeantwoordenVerwijderenniet zo vreemd dat de meeste mensen die je sprak het bestaan
van deze toren niet wisten. Bijna opgeslokt tussen het groen.
Ja prachtig die tekst op de muur, mooie ontdekkingen weer Toos!!!
Geweldig, vooral dat kleintje. Ik zou ook niet gesnapt hebben dat dat een watertoren was
BeantwoordenVerwijderenJa die kleine vond ik ook heel leuk, hoop dat ze hem nog eens gaan restaureren.
VerwijderenKan het alleen niet uitstaan dat ik nog niks over zijn geschiedenis heb kunnen vinden.
Oei, dat valt me tegen van je. Helemaal geen info?? Haha, je gaat het vast nog wel opzoeken. En misschien weet één van je lezers het wel.
BeantwoordenVerwijderenhttps://www.watertorens.eu/torens/Nijmegen/Goffertpark/index.html
BeantwoordenVerwijderenHoi Mieke, ik heb boven bij de kleine watertoren de link gemaak, dankjewel.
VerwijderenJe hebt ze ook in alle soorten en maten... En soms ben je zo gewend aan je omgeving dat je het gewoon niet meer ziet dat er een watertoren staat:)
BeantwoordenVerwijderen