donderdag 3 mei 2018

1000 en 2000 km.

Ergens in maart hadden we de eerste 1000 fiets kilometers in dit jaar op onze teller staan. En hoe gek het ook klinkt, we hadden dat nog steeds niet gevierd. Maar gisteren wel hoor, eerst een flink eind gefietst en tussen de middag genoten we HIER , buiten in de zon, van een mini-high-tea. Het gedicht stond op de route die we in maart maar ook gisteren hebben gefietst. Vond het wel toepasselijk "Brabant ge veraanderd" dat is zeker zo, niets blijft hetzelfde, behalve de Brabantse gemoedelijkheid en het lekkere eten.
Toen we gisteren thuis waren en onze kilometers van die dag noteerden ( en optelden ) zagen we dat we de 2000 km die dag net ( met 2 km ) hadden overschreden. Haha, tijd voor weer een traktatie en nu zouden we er niet zo lang mee wachten. Prachtig weer om de STERKE DIJKENROUTE te gaan fietsen. Mooie route vind ik en zeker nu met de prachtig groene bermen, het koolzaad, fluitenkruid, boterbloemen en nu ook al margrieten zagen we. Er zijn verschillende bezienswaardigheden onderweg waaronder dit peilhuisje met peilschrijver in Herwijnen. Het is het enige bewaard en in tact gebleven peilschrijverstation in Nederland. Rondom 1900 waren er zo'n honderdvijftig. Kleine, markante gebouwtjes aan de buitenkant van de dijk van waaruit soms elk uur, soms een keer per dag de beweging van het water werd gemeten. Al die huisjes maakten deel uit van een samenhangend waterkundig peilmeetnet over heel Nederland. Dit peilhuisje werd in 1874 gebouwd en is tot 1 april 1989 in gebruik geweest, Toen nam de computer het over.
In het peilhuisje staat een peilschrijver. Een instrument verrassend van eenvoud. De techniek dateert uit 1926, de laatste keer dat het instrument werd aangepast. Mochten ooit de computers uitvallen, dan kan de peilschrijver in Herwijnen de metingen onmiddellijk overnemen. De peilschrijver is geplaatst op een gemetselde put die in open verbinding staat met de rivier de Waal. In de put drijft een vlotter die op en neer gaat met het water in de rivier. De vlotter is met een onverwoestbare draad via een wiel gekoppeld aan de peilschrijver. Het wiel is via een tandrad verbonden met een liniaal waarop de waterstand kan worden afgelezen. De liniaal is voorzien van een pen. De pen schrijft de bewegingen van het water op een blad papier dat op een trommel is gespannen. Een opwindbare klok registreert de tijd en zorgt voor de aandrijving van het instrument. Ingenieus !
De informatie haalde ik uit een folder die bij het huisje hing.
En onszelf trakteren deden we HIER, nee we lieten er nu geen gras over groeien.
9 opmerkingen:

 1. Ja, met die dijken zit het wel goed!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een schattig stationnetje en een leuk verhaal. Komend weekend heerlijk fietsweer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oh hightea! en wat een mijlpalen, proficiat!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo leuk om deze herkenbare stukjes van je te lezen! We hebben in onze "Bommelse" tijd heel wat fietskilometertjes afgelegd op deze Waaldijken. Dat rivierenlandschap is toch wel iets wat we soms missen hier tussen de bergen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een interessant verhaal. Ik ben heel benieuwd waar die onverwoestbare draad van gemaakt is. Het is heerlijk fietsweer en jullie teller zal deze dagen wel flink oplopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook Mieke, zal een proberen om daar achter te komen.

   Verwijderen
 6. Leuk hoe jullie van de fietstochten telkens een feestje maken. Blijf genieten, Toos.

  BeantwoordenVerwijderen