dinsdag 25 april 2017

Aspergeseizoen.

Afgelopen zondag fietsten we weer eens naar Oranjestad Buren. Buren mag zich Oranjestad noemen vanwege de band met de koninklijke familie. Willem van Oranje trouwde namelijk in 1551 met Anna van Buren. Prinses Beatrix en koning Willem Alexander zijn hierdoor gravin en graaf van Buren. En wij, wij vinden het gewoon een leuk stadje om naar toe te fietsen, alhoewel.........ik was bijna heel mijn leven jarig op Koninginnedag en wanneer Beatrix toen zij koningin werd niet haar moeders verjaardag maar haar eigen verjaardag tot Koninginnedag had gebombardeerd zou manlief voortaan jarig zijn op Koninginnedag, dus ook een soort van band ( haha ).
Maar goed, onderweg naar Buren zagen we overal borden met "Asperges te koop", het witte goud, ofwel de koningin van de groenten.
Thuisgekomen ben ik maar meteen aan de slag gegaan. Meestal eten we asperges met krieltjes, hard gekookt ei, zure saus en gekookte ham of met een lekkere beenham maar deze keer maakte ik deze taart waarvan ik het recept erbij lever.
ASPERGETAART MET VERSE ZALM.
Bladerdeeg of croissantdeeg.
350 gram asperges.
300 gram verse zalm
100 gram roquefort of Danish bleu.
3 eieren.
125 ml. volle melk.
125 ml. crème fraîche.
zout en peper.
Was de asperges, verwijder de harde onderkant, schil ze en snijd ze in stukken van 3 cm.
breng in een pan water aan de kook en blancheer hierin de asperges 2 minuten.
Spoel ze af met koud water en dep droog met een schone theedoek.
De zalm in stukjes snijden.
Bekleed een ingevette vorm met het deeg.
Klop de eieren los (mixer) met de melk en de crème fraîche en breng op smaak met peper en zout.
Leg de asperges met de zalm in de vorm en verdeel het ei/roommengsel erover.
Verkruimel de roquefort of de Danish bleu en verdeel over de vorm.
Zet de quiche in de, op 180º, voorverwarmde oven en bak hem in ± 30 min gaar.
Geniet ervan.

9 opmerkingen:

  1. Heerlijk, asperges. En Buren is een bezoek meer dan waard.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lijkt me heerlijk. Maar proef je de asperges nog wel?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank je wel voor het recept. Lijkt me heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mmmmm...asperges, altijd lekker!

    We eten ze minstens 1 keer per week. Nu in deze periode!
    Ze zijn heel gezond.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Vanmorgen weer meegenomen uit Privas waar we de boodschappen eten. Ook wij eten ze iedere week in de aspergetijd. Maar Toos, ik heb geen zalm meegenomen omdat ik je recept nog niet gelezen had. Maar...je recept gaat in mijn map en wordt volgende week weer bekeken als ik de zalm gekocht hebt. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mmmm gewoon super lekker! Dat weet ik alleen al bij het lezen van de ingrediënten! Ga ik onthouden! Maar ik ben wel een beetje een luie. Ik grijp eerder naar de groene asperges. Veel minder "kuiswerk" aan. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Elk recept met asperges is gewoon altijd smullen. Hartige taarten vind ik ook altijd heerlijk dus deze combinatie komt bij ons ook een keer op tafel!

    BeantwoordenVerwijderen