woensdag 3 april 2013

"Pizza di mama"


We schrijven 1967, wanneer ik m'n eerste buitenlandse reis ga maken, Italië. Een jongerenreis, met de bus, met m'n vriend naar het Gardameer. Helemaal geweldig natuurlijk. Daar, tijdens een dagje weg, aten we 's-avonds op een terras in Verona voor het eerst in ons leven Pizza, en waren verkocht. Bij thuiskomst meteen op zoek naar 'n recept, en sindsdien bakken we regelmatig deze pizza. En o ja, m'n toenmalige vriend vind hem ook heerlijk, evenals de pizza is hij ook een blijvertje.
Dit heb je er voor nodig ( voor de pizza dan ( l.o.l.).
1 pak witte broodmix. ( of je maakt zelf broodmix )
300gr gerookte spekblokjes.
2 grote uien.
2 teentjes knoflook.
1 kontje/korst volkorenbrood.
Olijfolie.
250gr champignons.
2 blikjes tomatenpuree à 70gr.
250gr vers geraspte belegen kaas ( of uit een zakje ).
4 grote tomaten.
Oregano.
Bereidt het deeg zoals geschreven staat op de verpakking voor het maken van wittebrood, maar mix er een ½ uitgeperst teentje knoflook door.
Spek, uien, rest van de knoflook en de korst brood in de keukenmachine fijnsnijden/malen, maar niet te fijn.
Laat dit mengsel, in de koekenpan, ± 10 min in 2 eetl olijfolie iets bruinen en voeg er dan 200 ml water bij.
Dit nog eens ± 10 min laten sudderen met het deksel op de pan.
Maak de champignons schoon en snij deze op schijfjes. Was en snij ook de tomaten.
Voeg de champignons en de tomatenpuree bij het mengsel in de koekenpan, en laat nog ± 10 mee sudderen.
Rol ondertussen het gerezen deeg uit tot een vierkante lap, iets groter dan je ( ingevette ) oven bakplaat.
Leg de deeglap op de bakplaat en strooi er de kaas over, en daar overheen het spek/ui/champignonmengsel.
Beleg alles met schijven tomaat en bestrooi met oregano.
Zet alles ± ½ uur in een voorverwarmde oven van 200º of ( 190º heteluchtoven ).
Mangiare con gusto.



2 opmerkingen:

  1. En die is zooooooooooooooooooooooooooo lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat boffen jouw kleinkinderen toch met zo'n creatieve, lieve superoma.
    "Tu as le coeur sur la main."

    Salut,
    Ellen

    BeantwoordenVerwijderen