maandag 31 oktober 2016

Onze boom.

Weer zo'n prachtige dag was het, de zon scheen en de mooie herfsttinten kwamen nog beter tot hun recht. HALLOWEEN, afgeleid van Hallow-e'en, oftewel All Hallows Eve ( Allerheiligenavond ) was het vandaag maar daar heb ik niks mee. Er wordt tegenwoordig wel steeds meer aandacht aan geschonken want onze kleinkinderen gingen vandaag ook al verkleed naar school en vanavond was er op de B.S.O. een Halloween feest. Ik vind het meer een commercieel gedoe. Hier in de stad is er door de ondernemers veel aandacht aan gegeven en is er heel de week al van alles georganiseerd. Morgen Allerheiligen en 2 november Allerzielen. Ik weet niet of daar op school nog aandacht aan wordt geschonken. In verband met Allerzielen bezochten we vandaag twee begraafplaatsen. Op de ene staat de urn van mijn schoonzus en op de andere is de as van mijn ouders en mijn broer uitgestrooid aan de voet van "onze boom", zoals wij hem noemen. We brengen er altijd even een bloemetje want ik weet dat vooral mijn vader en schoonzus dat heel leuk zouden vinden. Waarom "onze boom", nou het is een mooie plek en we hebben besloten dat we er zelf, na verloop van tijd, ook heen zullen gaan.

woensdag 26 oktober 2016

Voor wat hoort wat.........

......dat vond onze dochter ook toen ze laatst weer  TWEE BANKEN van iemand kreeg. En die iemand zocht dit model uit en wij hebben het samen weer gemaakt. Ik heb voor de foto de tas aan de bovenkant even wat omgevouwen zodat de voering te zien is want ik vind het ruitje ( wederom uit mijn lappenkist ) heel geslaagd. Past er perfect bij vonden we. De grijze zijkant van de tas is de achterkant van het leder en was op verzoek van de ontvangster. Ben benieuwd wat ze van het resultaat vindt, we wachten af.

zaterdag 22 oktober 2016

Herfstfietstochtje.

Mijn fietsmaatje, voor een paar keer per jaar, had een leuke tocht uitgezet. Door de bossen, langs dorpen en over mooie paadjes. Ze wist al waar we zouden gaan lunchen maar voor koffietijd moesten we wat zoeken. We stonden net ons fietsplan te bekijken toen er twee dames langs wandelden. Zoeken jullie wat ?, ja koffie zeiden we in koor, weten jullie misschien iets ? Ze wisten een heel leuke plek, in een park achter de kiosk. Het week wel af van onze route en we zagen ook in geen velden of wegen de brug waar we over moesten. We besloten toen maar onze knooppunt route te blijven volgen. Haha, daar kwamen we bij een brug. We reden naar het centrum en daar waren ze het ene restaurant aan het verbouwen en het andere was gesloten. We hadden al een kerk gezien en vroegen aan een man die net voorbij liep of daar soms een café naast was want dat zijn we hier in Brabant eigenlijk wel gewend. Nee, daar was niks zei hij maar hij wist wel wat anders. In het park, achter de kiosk ........ Hadden de dames het verkeert uitgelegd of hadden wij het verkeerd begrepen ? Maakt niks uit toch, die PLEK was gewoon voor ons bestemd. Ze serveerden er lekkere worteltaart en goeie koffie. De worteltaart, met noten en rozijnen, was zo machtig dat we pas om "n uur of drie behoeften hadden aan een lichte lunch. Lekker bijgekletst hebben we en genoten van deze ook nog zonnige fietsdag. Het was weer leuk Ellen.

dinsdag 18 oktober 2016

In een oude fabriekshal.

In  het voormalig pand van KLOKKENGIETERIJ PETIT & FRITSEN zagen we zondagmiddag een leuke expositie van schilderkunst en keramiek. In het pand, nu ATELIER VONK, zijn verschillende kleine bedrijfjes gevestigd en tevens wordt er aan kunstenaars de mogelijkheid geboden om er te werken. Er wordt van alles georganiseerd en nu is er dus deze expositie van schilderscollectief : "MET ALS DOEL KUNST". De kunstenaars hebben met elkaar gemeen dat ze allemaal de studie schilderkunst aan de Academie voor Schone Kunsten in het Belgische Arendonk hebben doorlopen. Wij vinden het altijd leuk om kunst te zien en vooral op bijzondere locaties en dat was hier zeker het geval.



dinsdag 11 oktober 2016

Banksteldonatie.

Van een vriendin van 'n vriendin, ( ja zo gaat dat ) kreeg onze dochter twee banken gedoneerd. Ze moest ze wel zelf helemaal strippen en het afval naar de stort brengen maar dan heb je ook wat. Ja wàt heb je dan, nou nog heel veel stukken goed bruikbaar leder om tassen van te maken. Eerder had ze al een bruin bankstel gekregen, deze keer een zwart en daarvan hebben we deze tas gemaakt. Zij heeft alles weer geknipt en gesneden en ik naaide het tot een tas. Bij de gele rits vond ik in m'n lappenkist deze gestreepte voering. Lekker licht van kleur wat altijd heel prettig is omdat je dan alle spullen in de tas beter ziet liggen. Het is een heel simpel model om te maken. De ronde zijkanten zijn, maat boterhambord maar je kan natuurlijk zelf bepalen wat voor bord je gebruikt. Teken de omtrek van het bord op het leder, meet de omtrek en dat wordt dan de maat van het rechte stuk leder waar de rits tussen wordt gezet. Wanneer je de getekende ronde zijkanten gaat uitknippen moet je er wel anderhalve cm naad aanknippen. Het hengsel hebben we ook van het leder gemaakt maar daar zou je ook best wat anders voor kunnen verzinnen. Dat doen wij misschien ook wel want onze dochter wil met dit model nog een beetje gaan experimenteren. We zullen zien.

zondag 9 oktober 2016

Alle restjes bij elkaar.

Hè  lekker, m'n colsjaal is al klaar al had ik hem vandaag zeker nog niet nodig met dit mooie weer. We hebben heerlijk gefietst en koffie gedronken op een terrasje in de zon. Zo mag van mij de herfst nog wel even doorgaan. Maar goed, hij hangt alvast klaar voor als het wat onstuimiger wordt. Hij is gemaakt van alle overgebleven bollen wol van eerdere sjaals en geeft best een leuk effect. Ben alweer aan een volgende bezig ( op bestelling ) voor onze kleinzoon.

dinsdag 4 oktober 2016

Lekker Marokkaans.

Och och, wat hebben we weer heerlijk gegeten. Afgelopen zaterdag hadden we een "oppasetentje" bij onze dochter en schoonzoon. Lekker Marokkaans deze keer en gekookt / gestoofd in de TAJINE. Bij binnenkomst kwam ons al de geur tegemoet van heerlijke versgebakken notencake voor bij de koffie. Gezellig zitten keuvelen over ditjes en datjes en dan gaat er zo langzamerhand gekookt worden. Wij verhuisden met een lekker glaasje wijn ook mee naar de keuken waar we onder het koken ( wij mochten niks doen ) gewoon door konden kletsen. Het is een uitermate gezellige avond geworden en voor wie interesse  heeft in de recepten, hier zijn ze.

VOORGERECHT.

.MAROKKAANSE SALADE MET KERSEN>

HOOFDGERECHT.

TAJINE MET GAMBA"S en GROENTETAJINE MET COUSCOUS.

NAGERECHT.

MAROKKAANSE DESSERTSALADE MET SINAASAPPEL DADEL EN KANEEL.

Wij hebben ervan genoten "dit houden we er in" zeggen we dan meestal maar zonder dit alles blijven we toch wel oppassen want dat is het leukste wat er is.


zondag 2 oktober 2016

Hop.

Het valt ons op dat er dit jaar heel veel HOP groeit en bloeit, meer dan andere jaren. Elk jaar maak ik wel een krans van hop maar moet dan echt zoeken om het te vinden. Ik weet natuurlijk wel de vaste plekjes waar ik het dan pluk maar nu slingert  het zich werkelijk overal tussen struiken, hagen en bomen door. Laatst zaten we koffie te drinken in een theetuin annex tuincentrum. We hadden pas ergens gelezen dat de tuin ook op maandagochtend open was en dat is fijn want meestal is dan alles dicht en wij hebben toch als we fietsen behoeften aan een koffie en plas pauze. Er was verder niemand en de tuinman, zal ik maar zeggen, kwam gezellig bij ons aan tafel zitten kletsen en dronk ook zijn bakje. Ze serveerden trouwen overheerlijke zelfgemaakte kwarktaart met veel fruit uit de eigen tuin. We kregen het toen over zelfgemaakte jam en dat ik daarvoor fruit in de natuur zocht, zoals vlierbloesem in het voorjaar, bramen en vlierbessen in het najaar. Zo kwamen we ook bij de hop voor een krans terecht. Wist je, zei de tuinman, dat je van hop naast je bed heel goed kan slapen. Nee dat wist ik niet, Je moet de gedroogde hopbellen in een zakje naast je bed leggen, een linnen zakje zei hij er nog speciaal bij. Het is echt waar ( zei de grapjas ) want d'n brouwer stopt het al jaren in het bier en daar val je geheid van in slaap ( haha ).
Toch zit er een kern van waarheid in want zo las ik in mijn kruidenboek dat een aftreksel van gedroogde hop, voor het slapengaan gedronken, bevorderlijk is voor een goede nachtrust.
Wanneer je de gedroogde bloemen aan gewone thee toevoegt zou dat de eetlust opwekken en zo las ik ook nog, hopbladeren en bloemen leveren een natuurlijke bruine verfstof.
Een plant met mogelijkheden dus.