woensdag 12 juni 2024

Watertoren 187 - Schiermonnikoog (Zuidertoren)

 

Moet eerst even melden dat de foto's onduidelijk zijn, omdat C. een knopje had geraakt en er niet achter kon komen welk knopje. 

De Zuidertoren werd in 1854, tegelijk met de Noordertoren gebouwd. Architect was Herman Guillaume Jansen. Men plaatsten vroeger soms twee torens of vuren, zodat de zeeman wist waar hij was. Bovendien konden twee vuren of torens een lijn vormen, zodat de schepen langs gevaarlijke ondiepten geleid konden worden. In 1910 kreeg de buitentoren, de huidige vuurtoren een draailicht. Vanaf dan kon men de kust  herkennen met één licht en was het licht van deze toren overbodig geworden. De toren bleef echter wel staan en kreeg in 1950 de functie van watertoren voor de drinkwatervoorziening op het eiland. Hiervoor werd er een waterreservoir van 44 m³ in de torenschacht aangebracht. Via een laddertrap in het midden van het reservoir kon men naar boven komen. De functie van watertoren heeft de toren tot 1992 gehad. In 1998 verwierf KPN de toren voor het symbolische bedrag van 1 gulden. KPN gebruikte de Zuidertoren sindsdien als antennetoren. Nu is de toren in handen van Stichting Behoud Zuidertoren. Doelstelling het behoud (het onderhoud en de exploitatie) van de Zuidertoren te Schiermonnikoog als beeldbepalend erfgoed. De toren is rijksmonument sinds 1991.

Voordat we op de boot gingen naar Schiermonnikoog hadden we nog wat tijd om even een stukje te wandelen bij de haven van Lauwersoog en zagen dit kunstwerk, ontworpen door Ben van der Meer en Lambert Kamps. Het Statief.

De vormgeving van de driepotige constructie is gebaseerd op de bakens die overal langs de kust te vinden zijn als herkenningsteken voor de scheepvaart. De constructie vormt zelf een nieuw baken voor Lauwersoog. Het kunstwerk staat midden in de 'driehoek' Oostmahorn-Zoutkamp-Schiermonnikoog.

Nog wat rondgelopen bij de haven en toen moesten we aan boord gaan op weg naar Schier, voor onze laatste watertoren van deze korte vakantie, maar dat zagen jullie al. 

Toen we op het eind van de middag hier weer terug waren en met de auto huiswaarts gingen, hadden we de eerste regen. Nou hoe goed kun je het treffen !

Bron Wikipedia en tekstborden.



11 opmerkingen:

  1. Bijzonder, een vuurtoren die watertoren werd

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat vertel je toch veel interessante wetenswaardigheden Toos. Leuk om te lezen. De foto's zien er toch wel goed uit hoor op de smartphone. Op veel fototoestellen zit een knopje voor AF oftewel automatische scherpstelling. Als die die ingeschakeld is kun je problemen krijgen. Bij spiegelreflexcamera zit die meestal naast de lens . Bij kleinbeeldcamera zit het vaak in de instellingen en is het geen los knopje. Misschien was dat het.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was een knopje waar je drie dingen mee kunt doen, maar je moet dat net in de gaten hebben en dan is het snel opgelost.

      Verwijderen
  3. Wat fijn dat je de regen pas aan het eind kreeg. Het zijn ondanks het knopje toch mooie foto's geworden

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is mijn lievelings-vakantieplek, Schiermonnikoog :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nou ja, een vuurtoren die watertoren werd. Ergens vorige eeuw heb ik samen met een vriendin een huisje in de buurt van de toren gehuurd. Dankzij jou herinner ik het me weer. Leuk, je wetenswaardigheden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat apart, die witte toren. Ik vind hem prachtig.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Onmiskenbaar een vuurtoren en dat model vind ik heel mooi. Dus daarom vind ik deze watertoren gewoon heel mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooi blog. En ja op Schier kun je het goed treffen met het weer. In mijn Groningse tijd deed ik vaak een dagje Schier en dan was het daar vaak zonnig terwijl het in Groningen bewolkt was.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mooi de vuurtoren als watertoren, en er was nog veel meer moois te bekijken. Prachtig die robuuste schepen, en ook het kunstwerk. Wat een mazzel dat jullie goed weer hadden en de regen pas kwam toen jullie huiswaarts gingen, mooier konden jullie het niet treffen.

    BeantwoordenVerwijderen