dinsdag 11 juni 2024

Watertoren 186 - St. Jacobiparochie.

Het vervolg, St. Jacobiparochie (Sint-Jabik) is een dorp met, in 2023, 1.715 inwoners in de gemeente Waadhoeke in Friesland. Het ligt ten noordoosten van Franeker en ten noordwesten van Leeuwarden en niet ver van de Waddenzee. De watertoren is 63 jaar in gebruik geweest (bouwjaar 1957), is voorzien van een waterreservoir van ca. 515 m³ en met een hoogte van 41 meter torent het gebouw hoog uit boven het Friese Platteland. De architect van deze toren is A.P. Wesselman van Helmond. De toren is identiek aan de watertoren van Akkrum.

Na lang verbouwen is de toren straks een bed en breakfast, zo las ik net in een bericht van 2 februari 2024. Op 41 meter hoogte worden namelijk twee appartementen gerealiseerd. Het doel is om mensen vanuit hun bed of bad kilometers ver te kunnen laten kijken. mooi plan, maar wij konden niet zien of dit al helemaal gerealiseerd was. Maar wel een mooi streven toch !

Dat was het wat betreft de watertorens van die dag, maar nog even de foto van het Elfstedenmonument, ofwel de tegeltjesbrug, waar we plotseling oog in oog mee stonden. Ik was er al twee keer eerder geweest, maar had niet in de gaten dat we er weer langs zouden komen. De overspanning is voorzien van duizenden blauw geglazuurde tegeltjes van Makkumer  Aardewerk. Op elk ervan staat een afbeelding, naam en jaar van deelname van een deelnemer aan de tocht. Er zijn ruim 7000 Elfstedenrijders afgebeeld op het monument. Van grote afstand gezien vormen  de duizenden tegelportretten een nieuw beeld van schaatsers die achter elkaar rijden.

Bij terugkomst in Leeuwarden, maakte C. nog een foto van het glazen plafond op de overloop van het hotel.

En nog van gevels, met tekst, waar we elke dag langs liepen, als we gingen eten.

Je zegt steeds, moeten we toch eens fotograferen. maar het kwam er niet van.

Tot deze laatste avond dan. 
De volgende dag vertrokken we hier, maar we waren nog niet klaar.








 

7 opmerkingen:

  1. Leuke foto's en de toren is oké. Ook mooi dat die weer gebruikt gaat worden. Maar deze keer vind ik de tegeltjesbrug echt het allermooist!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, die brug is prachtig! Bijzonder plekje om te slapen, boven in die watertoren!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn oog wordt meteen naar het prachtige gebouw getrokken. En die letters van de tekst op de gevel vind ik ook zo mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gezocht en gevonden om even binnen te kijken. https://watertorenhotelnes.nl/fotos/
    Ik zou er wel in willen Toos. Ze hebben zelfs een lift. Je brengt me op een idee.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Prachtig die tegeltjesbrug Toos, een knap stukje werk. ook de foto van het glazen plafond, woww, wat een schoonheid, net als die schoonheid van een deur, ben benieuwd wat er nog meer gaat komen. De toren valt een beetje tegen, simpel en heeft voor mij gevoel weinig uitstraling, maar hoort uiteraard wel bij de totale serie.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een aparte toren. Ik zou bang zijn dat hij omkukelt, beetje topzwaar, lijkt het.

    BeantwoordenVerwijderen