dinsdag 28 mei 2024

Watertoren 178 - Joure.

De watertoren in Joure is geen hotel, maar wordt wel bewoond. Deze toren is weer heel anders van model dan de vorige die ik liet zien en is een stuk ouder. Gebouwd werd deze in 1928, omdat de watertoren van Heerenveen niet voldoende was om het waterleidingnet op druk te houden. Het is een ontwerp van architect C.J. Wierda, heeft een hoogte van 30,3 meter, een waterreservoir van 150 m³ en bestaat uit een betonskelet met daartussen baksteen.

De watertoren is in 1956 gerestaureerd en nog tot 1987 in gebruik geweest. In 1990 werd de toren omgebouwd tot woonhuis. Gelukkig is er aan de toren zelf niet veel veranderd, maar er is wel aan de voor en achterkant wat aangebouwd. De foto's namen we door de heg en door het hekwerk, want hier had je anders niet zo'n zicht op, wat natuurlijk niet zo erg is. Het voornaamste was, dat we de toren op zich goed zagen. 




 

11 opmerkingen:

  1. Leuke aanbouw om het bewoonbaar te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, dit is weer een " echte" watertoren. Hoeveel hebben jullie er al gezien?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een domme vraag van mij. Ik zie dat het er gewoon bij staat. Dan een andere vraag: hoeveel " moeten" jullie nog?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen domme vraag Mieke, soms zie je wat over het hoofd, maar wij gaan er na Friesland nog ongeveer zo’n 30 zien. Het schiet al aardig op !


      Geen domme vraag Mieke



      Verwijderen
  4. Dit is weer een hele mooie. En ook de aanbouwen vind ik erg goed gedaan. Mooie stoere materialen bij een stoer gebouw.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Jullie zijn in de buurt! Ik heb onlangs wel mensen in Sneek gezien bij de watertoren, die foto's gingen maken. Ik ben natuurlijk benieuwd of je nu die in Sneek ook vastgelegd hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De uitbouw is goed gelukt. Op naar Sneek dus. Toen we daar vorig jaar in de buurt op een camping stonden regelmatig aan je gedacht. Doe ik altijd als ik een watertoren zie.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Deze vind ik aantrekkelijker dan de vorige. Daar had ik ook gereageerd maar mijn reactie is niet verschenen.
    Leuk dat jullie echt overal op zoek gaan naar watertorens.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Een fraai bouwwerk om te zien. Dat het is bewoond, maakt het levendiger. De uitbouw is leuk gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ja, dit is een mooie en die aanbouwsels zijn ook goed gedaan. Zo is het leefbaar. Door de vraag van Mieke dringt het tot me door dat jullie al 178 watertorens hebben bezocht. Poeh, petje af!

    BeantwoordenVerwijderen