maandag 27 mei 2024

Watertoren 177 - Akkrum-Nes.

 

We waren een midweek in Friesland, want er moesten nodig weer wat watertorens gefotografeerd worden en liefst allemaal in een keer, want deze staan voor ons, niet bij de deur. We hebben écht moeten zoeken naar een geschikte week, want ik weet niet wat het is, maar dit is wel een heel druk jaar. Afgelopen week werd het dus en het weer was een grote gok. Een gedeelte zouden we per auto doen, maar we wilden natuurlijk ook graag fietsen.

Dit is de watertoren in Nes bij Akkrum, het is een ontwerp van architect A.P. Wesselman van Helmond en gebouwd in 1957. Deze toren is identiek aan de watertoren in Sint Jacobiparochie, heeft een hoogte van 41 meter en een waterreservoir van 515 m³, is niet meer in gebruik als watertoren, maar functioneert sinds het voorjaar van 2016 als hotel. toen de toren in particuliere handen kwam en de eigenaar liet weten van zijn hotelplannen, waren veel inwoners van Nes daar op tegen. De watertoren staat te dicht bij het dorp en zou de privacy van de bewoners aantasten. Er is daarom besloten de ramen gericht op het dorp te blinderen.

In 2015 werd aan de verbouwing begonnen om van het waterreservoir twee hotelkamers te maken. Op 6 mei 2016 werd het hotel in de watertoren door Foppe de Haan geopend. Gelukkig is de eenvoud en het karakter van de toren aan aan de buitenkant zoveel mogelijk in zijn waarde gelaten. 


 


12 opmerkingen:

  1. Van het uiterlijk van deze watertoren ben ik niet onder de indruk maar ik zou er weleens een nachtje in willen slapen. Maar eh, er zal toch wel een lift in zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Eenvoudig doch smaakvol zeggen we dan

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zou daar wel een nachtje willen slapen. Wie weet doen we dat ooit eens.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jullie kunnen zo een heel boek vullen

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ha, jullie zijn inmiddels echte watertoren fanaten!
    Wat een bijzonder exemplaar deze keer; het is net een paalwoning...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zo, bijzonder plekje om te overnachten!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Toen ik de toren zag dacht ik "Lange Jan" vind het geen schoonheid, maar wel grappig dat je daar een nachtje kunt slapen. Alhoewel ik dat zelf zeker niet zou doen, de toren voelt voor mij niet goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een aparte toren. Door die grote kop lijkt hij topzwaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zo kom je nog eens ergens ;) Mooie watertorens en fijn dat jullie het droog hebben gehouden. Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Bij Simmer 2000 hadden ze hier een grote lampenkap van gemaakt, die ook nog licht gaf. Prachtig gezicht van ver af. Bijzonder kunstwerk.

    BeantwoordenVerwijderen