vrijdag 27 november 2020
LOSSE LETTERS ... Crea 5220 - week 48.
zondag 22 november 2020
Renovatie.
Eerst was het jaren een kerststal, mijn vader heeft de stal voor ons gemaakt. Mijn ouders hadden er zelf ook een, want mijn vader vond het leuk om zoiets te maken van berkentakken en dan moest er ook een dak op van stro. Enfin, toen wij waren getrouwd, kregen wij er dus ook een.
Jaren stond de stal in de kerstperiode in de kamer, maar op een gegeven moment kwam hij op de zolder van de garage terecht en de kerstgroep bij de kringloop. We hadden toen een andere kerstgroep die was van mijn overleden schoonzus geweest. Omdat die van porselein is, staat die dan tijden de kerst in onze vitrinekast. Sinds een paar jaar hangt de oude kerststal als vogelhuisje in de tuin, maar hij was echt aan het aftakelen. Deze foto is van vorig jaar en hier kun je het al zien, er viel steeds meer stro uit en laatst lag het dak er zowat af en ook de zijkant was bijna verdwenen. Onbewoonbaar verklaard zal ik maar zeggen, maar goed, we gooien niet zo snel iets weg, nee hoor, echt niet ! Ik herinnerde me dat er ergens in de garage nog berkenschors moest liggen, dat ooit in een glazen bloemvaas was gebruikt om het zand te verbergen. Nou even zoeken, hulp van man ingeroepen en ziehier, een nieuw onderkomen, voor zolang het duurt natuurlijk. Morgen op pad om voer te halen.
vrijdag 20 november 2020
BLOEM ... Crea 5220 - week 47.
dinsdag 17 november 2020
Nieuw model.
In juni maakte ik de eerste MONDKAPJES. Een model met plooien en ik maakte er daarna nog veel meer, ruimt lekker de restjes stof op. Nu zag ik laatst op het blog van MARJAN een ander model en daar zijn dochter en ik mee aan de slag gegaan. We maakten er nog meer dan je hier ziet, maar die waren al uitgedeeld voordat ik er foto's van had gemaakt.Een heel fijn model is het, je brilglazen beslaan bijna niet meer en dat is fijn (dankjewel Marjan) en afgelopen zondagmiddag met die regen heb ik er ook nog enkele gemaakt. Blogde ik vrijdag al over de engel die hier al zoveel jaren in huis lag, nu maakte ik sommige mondkapjes van stof die ik in 2012 kocht in FRANKRIJK tijdens een rondje "vide grenier". In Gignac of in Estivals, dat weet ik niet meer, maar dat doet er natuurlijk niet toe. De gele stof met de bloemen komt daar vandaan, die met de wijn etiketten en ook het rood/wit ruitje, al lijkt het bijna wel Brabantsbont. De andere zijn echt rest stoffen of iets van gedragen kleding. Weet je wat ik nu zo leuk vind, als je de kapjes vouwt zoals hierboven lijken het wel tasjes, zei ik tegen onze dochter. En wat doet zij, zij maakte een mondkapjestas, ik vind het wel lachen !
zondag 15 november 2020
Dolce crema con fragole.
Griesmeel moet er ook in en ik weet wel dat veel mensen daarvan gruwen, ik ben er ook niet zo dol op, maar omdat dit wordt gebakken smaakt het toch anders. Ik waag het er maar op dat ik er toch iemand een plezier mee kan doen. Hier hebben we het in elk geval weer herontdekt.
DOLCE CREMA CON FRAGOLE (4 pers)
½ l slagroom - snufje zout - 100 g griesmeel - 1 zakje vanillesuiker - suiker ( 30 g ) 1 losgeklopt ei - paneermeel - maïsolie - 250 g aardbeien.
Breng de room met een snufje zout aan de kook. Roer er een eetlepel griesmeel door.
Laat even koken en voeg flink roerend, beetje bij beetje de rest van de griesmeel toe.
Daarna de suiker en vanillesuiker. Kook nog een paar minuten tot het dik en stevig is.
Stort in een rechthoekig bakje en laat afkoelen. Snijd er, na afkoeling dikke plakken van.
Halveer deze, wentel ze eerst door ei en vervolgens door paneermeel.
Bak ze in een laagje hete olie aan beide kanten bruin.
Serveer met aardbeien en bestrooi met poedersuiker.
N.B: De hoeveelheid gewone suiker stond niet in het recept aangegeven, ik gebruikte 30g maar denk dat ik het volgende keer ga minderen. Dus ik zou zeggen, suiker na smaak.
vrijdag 13 november 2020
BLADMUZIEK ... Crea 5220 - week 46.
woensdag 11 november 2020
Zuidenwind.
dinsdag 10 november 2020
Vanaf de dijk.
Wat een schitterend weer was het gisteren. Zon en de wind, er stond weinig, maar hij kwam uit het zuid oosten en dat is gunstig voor ons lievelings corona rondje. Vanaf de dijk heb je altijd een mooi zicht op de tuinen of op het erf van de bewoners. En vandaag zag ik ze weer, die mooie planten op het erf van deze boerderij. Gigantisch zijn ze, ongelooflijk want volgens mij staan ze in een kuip omdat ze in de winter naar binnen moeten. Knap hoor van degene die daar woont en dat na zo'n hete zomer. Het zal zo'n 30 jaar geleden zijn dat ik er ook een had, maar zo groot dan deze is die nooit geworden. BRUGMANSIA is de naam, Engelentrompet wordt hij ook wel genoemd en waarom dat is wel duidelijk.
zondag 8 november 2020
9000 km.
En weer konden we 1000 km erbij schrijven, want afgelopen vrijdag passeerden we de 9000 ste. Maar ook zitten we weer in een lockdown. Het begon enkele weken geleden met een gedeeltelijke en die werd dinsdag tijdelijk verzwaard. Wederom moesten we voor de lunch ons heil zoeken bij het kleine familierestaurant "Le Blanc". Helemaal geen straf hoor want het voordeel ervan is, dat we daar altijd het recept meekrijgen en dat deel ik hier met iedereen die er ook zin in heeft gekregen.
We kozen een heerlijke salade geserveerd met vers gebakken Italiaans brood.
Perensalade met parmaham en notendressing. (4 pers.)
50g hazelnoten of amandelen - 50g boter - 200g sjalotjes, in kwarten - 1 eetl. lichtbruine basterdsuiker.
4 kleine of 2 grote handperen, geschild en in plakjes - 2 eetl. citroensap - 150g gemengde (eiken)bladsla.
8 plakken parmaham.
Voor de dressing : 4eetl. olijfolie - 2eetl. notenolie - 2eetl. citroensap - 1theel. honing.
Rooster de noten in een droge, hete koekenpan en houd apart.
Verhit de boter en fruit hierin de sjalotjes, bestrooi met de basterdsuiker en bak zachtjes nog enkele minuten.
Besprenkel de plakjes peer met citroensap.
Hak de afgekoelde noten grof en meng ze met zout, peper en de ingredienten voor de dressing.
Verdeel de sla, sjalotjes en peren over 4 borden.
Besprenkel met de dressing en garneer met de parmaham.
Heerlijk met het vers gebakken brood.
vrijdag 6 november 2020
GOLVEN ... Crea 5220 - week 45.
Het begon met een krukje en daarna kreeg onze dochter een vaas. Weer een tijdje daarna werd er wat nieuws aangeschaft en zaten ze ineens met zes lege dozen. Tja en dan kan het opeens zo zijn dat je brein dingen gaat combineren, karton, krukje, vaas ? Nee, het was niet mijn brein, maar dat van onze dochter.Zij bedacht dat ze van de dozen misschien zelf ook wel een krukje of tafeltje zou kunnen maken. Ze is er aan begonnen, maat bepalen, uitrekenen hoeveel je moet snijden, optekenen en snijden, héél véél snijden.
zondag 1 november 2020
Oogst.
Gistermorgen werkte ik in onze eigen tuin. Wat een aangename temperatuur, nee het leek totaal geen herfst en ik had dan ook al snel mijn jack uit. Ik oogstte de gedroogde zaadbolletjes van, volgens mij het ballonklokje. Zo'n vijftien jaren geleden kocht ik een paar plantjes op de markt en ze doen het nog steeds goed. In juli-augustus bloeien ze blauw/paars en in de herfst heb je er ook nog het plezier van om de zaadbolletjes te kunnen verwerken in een droogstuk.
's-Middags werkte ik in de tuin van onze zoon en daar kon ik rozebottels oogsten.
Vandaag was een relax dag, lekker badderen, een cake bakken, een brood bakken, een paar bakjes met plantjes vullen die we morgen (Allerzielen) bij "ONZE BOOM" en bij onze schoonzus gaan zetten.
De rozebottels zijn al verwerkt in een klein herfststukje en de droge bolletjes, dat komt nog.