donderdag 30 mei 2024

Watertoren 180 - Bolsward.

 

Wat was het druk toen we een parkeerplek zochten in Bolsward, waar we de vierde watertoren van deze Pinkstermaandag gingen fotograferen. Ik had onderweg al wel veel fietsers gezien, maar had totaal niet in de gaten dat de Fietselfstedentocht die dag werd gereden.  Maar liefst 15.000 fietsers deden er aan mee. Een prachtige fietstocht, maar wij zijn wel blij dat we de tocht op een andere tijd hebben gereden. Op een groot industrie terrein, mudvol auto's, konden we toch nog een plekje vinden, vlakbij de toren.

De watertoren in Bolsward is door architect(en) IWGL en Bredasche Beton Mij. v/h H. Vriens en werd gebouwd in 1929. De toren heeft een hoogte van 37,40 meter en heeft twee waterreservoirs van elk 200 m³. Eind 2007 is de toren buiten gebruik gesteld en in 2015 is de toren gekocht door Sonnema Berenburg. Die had daarmee allerlei plannen, maar wij hadden het idee dat er niet veel mee gebeurd. Het is een stenen watertoren, maar bij een verbouwing in 1976 uitwendig bekleed met beton. De toren is geïnspireerd op de torens die Sangster in 1924 en 1925 voor de drinkwaterleiding in Brabant ontwierp.







11 opmerkingen:

  1. Haha, mijn man komt uit Bolsward, maar ik wist helemaal niet dat daar ook een watertoren was. Hij wel, hoor ;-) Hij zei ook al dat het ding in beton was gestort. Jammer is dat. Die van Sneek is mooier, vind ik!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha ha dus nog een 100 te gaan jullie verdienen een lintje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou, dat klopt niet helemaal ;-) Er staan er 218 en dit was nummer 180.

      Verwijderen
  3. Ja, ik woon in Bolsward en ik moet toegeven, dat hij mooi van lelijkheid is. Vroeger, reden we vanuit Brabant naar Pake en Beppe in Bolsward . En dan was het iets waar je als kind naar uit keek: “ zien we de watertoren al? Dan zijn we er bijna”. Het was in die tijd (midden jaren 60) 4 uur rijden, dus die toren was heel welkom.
    Leuk, dat jullie ook een beetje meegekregen hebben van de Fiets11Stedentocht. Het is een gigantische logistieke happening!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Die dag was het toch zo'n slecht weer? Hadden jullie geen last?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja, inderdaad, mooi van lelijkheid. Hier kan ik echt niets moois aan vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vorig jaar viel dat feest compleet in het water, hopelijk hadden de fietsers dit keer meer geluk. Wij bivakkeerden toen in Dokkum en nee wij fietsten niet mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een lelijkerd. Sorry, maar wat jammer dat er beton op gedaan is. Het is nu gewoon een hele saaie toren.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hij is inderdaad mooi van lelijkheid, dacht precies hetzelfde toen ik las dat Irene dat ook schreef. Echt een lomp geheel.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. NIet de mooiste vind ik, maar hij hoort er wel bij

    BeantwoordenVerwijderen